Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (EKM) φιλοξένησε πρόσφατα τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Στέγασης και Βοηθό Θησαυροφύλακα Michael Sukkar, στο Ελληνικό Κέντρο.

Ο Υπουργός επισκέφτηκε το Ελληνικό Κέντρο για πρώτη φορά και ξεναγήθηκε στο 15ώροφο κοινοτικό κτήριο, ενώ ακολούθησε μια μακρά συζήτηση στο εστιατόριο του τελευταίου ορόφου, όπου απόλαυσε ελληνικό καφέ.

Τον υπουργό Sukkar καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της ΕΚΜ Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Γιώργος Μενίδης. Ο υπουργός μίλησε για την Λιβανέζικη καταγωγή του, αναφέροντας τις πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο πολυπολιτισμικών κοινοτήτων.

Ο υπουργός επαίνεσε την Κοινότητα για το έργο της, δήλωσε εντυπωσιασμένος για το 15ώροφο πολιτιστικό κέντρο και συγκεκριμένα για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Κοινότητα προσφέρει τις υπηρεσίες της και τους χώρους της Ελληνικού Κέντρου σε πολλές άλλες κοινοτικές ομάδες. Χαρακτήρισε την ΕΚΜ ως έναν από τους σημαντικούς φάρους της πολυπολιτισμικότητας στην Αυστραλία. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον επίσης για τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της ΕΚΜ.

Ο Υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς η ελληνική παροικία μπόρεσε να διατηρήσει τις γλωσσικές της υπηρεσίες, όταν πολλές άλλες εθνοτικές ομάδες αντιμετωπιζουν προβλήματα για να πράξουν το ίδιο.

Ο Γιώργος Μενίδης αναφέρθηκε περιληπτικά στην ιστορία των Ελλήνων στη Μελβούρνη και την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών υπηρεσιών ως βασική πρακτική της ΕΚΜ. Ο Μενίδης εξήγησε πώς η διδασκαλία των Ελληνικών σε άτομα της τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς συνεχίζεται σήμερα και ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κοινότητας επεκτάθηκε, από προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης, όπως το ELA, ως στην ενεργή υποστήριξη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συνεργασιών με πολλά πανεπιστήμια τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η νέα έδρα Διασπορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης την οποία στηρίζουν η ΕΚΜ και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε επίσης για τις επαφές της ΕΚΜ με νέες εθνοτικές κοινότητες, όπως την Νότιο Σουδανική παροικία, σημειώνοντας ότι η ΕΚΜ ήθελε να μοιραστεί με άλλες νέες κοινοτικές ομάδες τις γνώσεις και τις εμπειρίες της.

Ο υπουργός μίλησε για τις δικές τους εμπειρίες και για το γεγονός ότι είχε φίλους από πολλές εθνικές κοινότητες. Δήλωσε ότι είχε πολλά κοινά με άτομα ελληνικής καταγωγής.

Ο υπουργός Sukkar αναφέρθηκε επίσης στο πώς ο COVID επηρέασε την Αυστραλία τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Δήλωσε ικανοποιημένος για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην Αυστραλία και την ανάκαμψη που παρατηρείται στον τομέα της απασχόλησης. Σημείωσε ότι η Αυστραλία ήταν μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που κατάφερε να ξεπεράσει την πανδημία με επιτυχία.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε τον υπουργό για την επίσκεψή του  στο Ελληνικό Κέντρο και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έδειξε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της ΕΚΜ. Ο Βασίλης δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για οργανισμούς όπως ο δικός μας να ακούγονται από την Κυβέρνηση. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις μπορούμε να παρέχουμε προσωπικά ενημερώσεις για τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνοτικές ομάδες. Μπορούμε να «αναπτύξουμε ιδέες και σχέδια» με τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων της χώρας και όπως έχουμε δει στο παρελθόν, αυτό οδηγεί σε άμεση δράση και αποτελέσματα. Ο Βασίλης σημείωσε πόσο επιτυχημένη ήταν η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μόρισον, πριν από περίπου δύο χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση μιας σειράς σημαντικών επιχορηγήσεων.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας σημείωσε τις ομοιότητες μεταξύ της λιβανέζικης και ελληνικής παροικίας και τόνισε πώς τα γλωσσικά προγράμματα της ΕΚΜ αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατήρησης και προώθησης του πολιτισμού μας.

Ο Βασίλης είπε επίσης ότι «ήταν εξίσου ενθαρρυντικό να βλέπεις ανθρώπους από διαφορετικές εθνότητες στο Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο. Η έννοια της διαφορετικότητας πρέπει να εφαρμοστεί ευρέως. Πρέπει να έχουμε μέλη διαφορετικών εθνοτικών καταβολών στο κοινοβούλιο, ώστε να αντικατοπτρίζουν πραγματικά την κοσμοπολίτικη φύση της Αυστραλίας.»

Συμφωνήθηκε ότι αυτή θα ήταν η πρώτη από πολλές τέτοιες συναντήσεις με τον Υπουργό Sukkar, έτσι ώστε ο διάλογος και οι ιδέες να συνεχίσουν να ανταλλάσσονται.

Greek Community of Melbourne