«να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει»…

Με αυτό το δυνατό μήνυμα από το Μικρό Ναυτίλο του Οδυσσέα Ελύτη επέλεξε η Δρ Χάρις Καρνέζη να κλείσει τις εργασίες του διήμερου σεμιναρίου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Για μία ακόμη φορά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης απέδειξε έμπρακτα το ειδικό βάρος που δίνει στον τομέα της εκπαίδευσης, διοργανώνονταςαυτήν την εξαιρετικού ενδιαφέροντος διημερίδα και προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής γλώσσας να προσθέσουν άλλο ένα δυνατό «όπλο» στην επιστημονική τους φαρέτρα.

Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαντο σεμινάριο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματοςείχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το πρωτοποριακό ψυχoπαιδαγωγικό μοντέλοπου σχεδίασε η διεθνώς αναγνωρισμένη Δρ Χ. Καρνέζη για παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα συμπεριφοράς, φοβίες, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ. Πρόκειται για μία καινοτόμο προσέγγιση που βασίζεται στο συνδυασμό της τέχνης του θεάτρου και των αρχών και τεχνικών της γνωσιακής και συμπεριφορικής θεραπευτικής μεθόδου της ψυχολογίας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους των εργασιών του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες διαφωτίστηκαν ως προς το τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, ποια είναι η φιλοσοφία του, οι στόχοι του και πώς σχετίζεται με τον αυτισμό και με τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ

Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα να λειτουργεί στην πράξη, βιώνοντάς το ως μαθητές υπό τη συναρπαστική καθοδήγηση της Δρ Χάριτος Καρνέζη, σε μια σειρά πρακτικών παραδειγμάτων για την αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες προκειμένου να  σχεδιάσουν και να εκτελέσουν δικά τους μαθήματα Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος με βάση συγκεκριμένα περιστατικά. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε σε ενθουσιώδες κλίμα με συζήτηση της εφαρμογής και ανατροφοδότηση από την εισηγήτρια, Δρ Καρνέζη αλλά και τους συμμετέχοντες.

Η τέχνη του θεάτρου, είναι βασικό εργαλείο της διδακτικής πρακτικής καθώς αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς και σίγουρες οδούς για να κινητοποιήσει τους μαθητές και να τους εμπλέξει στη διδακτική διαδικασία. Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα έρχεται να δώσει μια ακόμη διάσταση στη χρήση αυτού του «εργαλείου» μέσα στην τάξη, ως μέσου αντιμετώπισης των διαφόρων επικοινωνιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς που εκδηλώνουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερκαι όχι μόνο.

Καθημερινά οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορες «προκλήσεις» στην τάξη. Η επιτυχής ή μη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κρίνει αντίστοιχα και την επιτυχή ή μη πορεία της όλης διδακτικής κι εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στόχος κάθε εκπαιδευτικού είναι κανείς μαθητής να μη μένει πίσω, κανείς να μη βιώνει τα συναισθήματα της ματαίωσης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης που προέρχονται είτε από την κακή επίδοση στα μαθήματα, είτε από την προβληματική κοινωνική συναναστροφή. Η τιμωρία, η αδιαφορία, η παραίτηση δεν είναι επιλογές. Και τότε τι; Η εμπλοκή, η θετική εσωτερική ανατροφοδότηση, το κίνητρο είναι η λύση. Μα πώς; Στον προβληματισμό αυτό, το μοντέλο του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος δίνει τη δική του απάντηση: Με τον εντοπισμό των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων και κλίσεων του κάθε μαθητή, με ένα φανταστικό θεατρικό δρώμενο που θα χτιστεί πάνω σ΄αυτά και με μια σειρά απίθανων δοκιμασιών που στοχεύουν να παροτρύνουν το μαθητή να αντιληφθεί τη σχέση δράσης – αντίδρασης και πώς διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και φυσικά με οδηγό έναν εκπαιδευτικό που έχει τη διάθεση «να γίνεται άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει»…

 

 

                        Μαρία Καμπύλη

                        Εκπαιδευτικός των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ