www.grube-messel.de/de/component/content/article/183-zusaetzliche- familienfuehrungen-am-freitag-und-samstag-vor-ostern.html

«Ένας ιδιαίτερος επισκέπτης στην Απολιθωματοφόρα Περιοχή του Μέσσελ Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο ∆άσος της Λέσβου» – 7 – 9 ∆εκεμβρίου 2012 . Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου «Ένας ιδιαίτερος επισκέπτης στην Απολιθωματοφόρα Περιοχή του Μέσσελ Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο ∆άσος της Λέσβου» οργανώνεται στο Κέντρο Επισκεπτών του Messel Pit (Besucherzentrum, Roßdörferstr. 108, 64409 Messel), στη Γερμανία. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου και του Κέντρου Επισκεπτών “Zeit und Messel Welten”, θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο 2013 και οργανώθηκε με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο παγκόσμιο ∆ίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα πλαίσια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης διοργανώνονται πλήθος δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο να ενημερωθούν οι επισκέπτες για το Απολιθωμένο ∆άσος Λέσβου. Έτσι, κατά το τριήμερο 7-9 ∆εκεμβρίου, θα οργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις με θέμα το Απολιθωμένο ∆άσος της Λέσβου τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Ειδικότερα, θα υπάρχει δυνατότητα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα ελληνικά, με τη βοήθεια της διαδραστικής ηλεκτρονικής εφαρμογής «Απολιθωμένο ∆άσος Λέσβου», για οικογένειες που θα έρθουν στο Κέντρο Επισκεπτών στις 11 – 12 πμ., ενώ δραστηριότητες στα αγγλικά θα οργανωθούν για τους επισκέπτες που θα έρθουν στις 2 – 3.30 μμ. Επιπλέον, οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να σκάψουν μέσα στην ηφαιστειακή στάχτη της Λέσβου και να βρουν εντυπωσιακά απολιθώματα που θα πρέπει να αναγνωρίσουν. Οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μάθουν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, τα είδη των φυτών που έχουν απολιθωθεί, την ηφαιστειακή δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διατήρηση του γεωμνημείου και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, τους επισκέψιμους υπαίθριους χώρους και το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που μπορούν να επισκεφτούν στη Λέσβο.

Επιπλέον, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 ∆εκεμβρίου, τους μικρούς επισκέπτες στο Messel Pit και στην έκθεση του Απολιθωμένου ∆άσους θα περιμένουν δώρα έκπληξη! Για συμμετοχή στις δραστηριότητες θα πρέπει να γίνει τηλεφωνική κράτηση στο: 06159- 71759-0, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εντυπωσιακά εκθέματα από το Απολιθωμένο ∆άσος Λέσβου

Η έκθεση ουσιαστικά προσφέρει ένα εικονικό ταξίδι στο παρελθόν! Το Messel αποτελεί διεθνούς φήμης θέση που ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχει αποκαλύψει εντυπωσιακά απολιθώματα ζώων που έζησαν στο υποτροπικό δάσος της περιοχής πριν από 47 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, το Απολιθωμένο ∆άσος της Λέσβου αποτελεί μοναδικό φυσικό μνημείο προστατευόμενο από την Ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθώματα δέντρων και φυτών που έζησαν σε υποτροπικές συνθήκες πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο επισκέπτης του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης στο Messel έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει τα ζώα και παράλληλα τα φυτά υποτροπικών συνθηκών κατά το παρελθόν και να τα συγκρίνει με αυτά στα σημερινά Ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Τα εκθέματα από το Απολιθωμένο ∆άσος είναι ενταγμένα στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και λειτουργούν συμπληρωματικά με τα γερμανικά ευρήματα των ζώων από το Messel. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η εικόνα του υποτροπικού δάσους που αναπτύχθηκε στην κεντρική και νότια Ευρώπη την περίοδο του Μειοκαίνου.

Στην είσοδο του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit υποδέχονται τον επισκέπτη 6 μεγάλα μπάνερ που περιγράφουν το αντικείμενο της έκθεσης και αναφέρονται στην ιστορία της δημιουργίας του Απολιθωμένου ∆άσους, στα ηφαίστεια της Λέσβου, στο Θεόφραστο και την αναφορά του στα απολιθώματα τον 4ο αιώνα π.Χ., στις επισκέψιμες υποδομές του Απολιθωμένου ∆άσους, στην αναγνώρισή του ως Γεωπάρκο από την UNESCO, τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει ως Ευρωπαϊκός προορισμός Αριστείας και, τέλος, στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη Λέσβο.

Στην πρώτη μεγάλη αίθουσα, που είναι αφιερωμένη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα και στα ηφαιστειακά πετρώματα που σκέπασαν και απολίθωσαν το οικοσύστημα του Messel, κατά παρόμοιο τρόπο με αυτόν που ηφαιστειακά πετρώματα σκέπασαν το υποτροπικό δάσος της Λέσβου, εκτίθενται εντυπωσιακά δείγματα ηφαιστειακών πετρωμάτων από τη Λέσβο και γεωμορφές κυψελοειδούς αποσάθρωσης – ταφόνι.

Ακολουθεί η ενότητα αφιερωμένη στην επιστημονική έρευνα και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την αποτύπωση των απολιθωματοφόρων θέσεων. Εδώ έχει τοποθετηθεί σε ειδικό βάθρο ένας εντυπωσιακός απολιθωμένος κορμός από τη Λέσβο με έντονα χρώματα.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η στρωματογραφική διαδοχή των γεωλογικών στρωμάτων στον κρατήρα του Messel, όπως αυτά εμφανίζονται στο πυρήνα μεγάλης γεώτρησης 500 μέτρων. Στον πυρήνα εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, απολιθωμένα φύλλα φοινικόδεντρων. Στο ίδιο σημείο έχουν τοποθετηθεί δείγματα απολιθωμένων φοινικόδεντρων από τη Λέσβο.

Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στο γεωλογικό χρόνο και στην εξέλιξη της ζωής, όπου υποδέχεται τους επισκέπτες ένα εμβληματικό έκθεμα απολιθωμένου κορμού πεύκου από τη Λέσβο, με εντυπωσιακή διατήρηση των αυξητικών δακτυλίων που υποδεικνύουν γεγονότα και κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια ζωής του πεύκου πριν την απολίθωσή του.

Η κεντρική ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο υποτροπικό δάσος του Messel. Εδώ, το μεγαλύτερο από τα εκθέματα της Λέσβου που ταξίδεψαν στη Γερμανία υποδέχεται τους επισκέπτες. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό κορμό Σεκόιας, αντιπροσωπευτικό της βλάστησης των δασών της Ευρώπης πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Τα πορφυρά χρώματα είναι ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ η λεπτομερής διατήρηση της εσωτερικής δομής του ξύλου και της εξωτερικής επιφάνειας του φλοιού υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα του ευρήματος. Ακολουθούν χαρακτηριστικά τμήματα απολιθωμένων κυπαρισσιών και πεύκων, βαλανιδιών και κανελόδεντρων, που αντιπροσωπεύουν τις δύο μεγαλύτερες ομάδες φυτών που εμφανίζονται στο Απολιθωμένο ∆άσος της Λέσβου, τα κωνοφόρα και τα δικοτυλήδονα φυτά.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στην αίθουσα των θησαυρών του Messel, όπου παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ευρήματα ολόκληρων σκελετών ζώων που βρέθηκαν στην περιοχή που αποτελεί την πιο σημαντική απολιθωματοφόρα θέση της Γερμανίας και που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στον πυρήνα της εκθεσιακής ενότητας εκτίθενται εντυπωσιακά φύλλα των φυτών της Λέσβου, απολιθωμένοι κλαδίσκοι και βελόνες κουνιχάμιας, αποτυπώματα φύλλων βαλανιδιάς, απολιθωμένοι κλαδίσκοι και αποτυπώματα φύλλων δαφνίδων και μεγάλη λειασμένη τομή ενός πλατύφυλλου δέντρου.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες οδηγούνται στην αίθουσα προβολών που παρουσιάζονται οι διαδραστικές  πολυμεσικές            εφαρμογές  του  Μουσείου  με  θέματα:

1. Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών

2. Από τον Ωκεανό της Τηθύως στο Αιγαίο

3. Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα

Τέλος, ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες οδηγούνται στο εκθετήριο-πωλητήριο του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” του Messel Pit, στο οποίο εκτίθενται εκδόσεις στη Γερμανική γλώσσα για το Απολιθωμένο ∆άσος και τη φυσική ιστορία της Λέσβου, εκπαιδευτικές εφαρμογές για το Απολιθωμένο ∆άσος της Λέσβου και τα ηφαίστεια στα γερμανικά και τα ελληνικά, καθώς και τυποποιημένα προϊόντα της Λεσβιακής γης.

Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης του Μέσσελ (www.grube-messel.de/de/component/content/article/183-zusaetzliche- familienfuehrungen-am-freitag-und-samstag-vor-ostern.html) και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης στις  ιστοσελίδες  https://m.echo-online.de/region/darmstadt-dieburg/messel/Das-Pompeji-der- Pflanzenwelt;art1291,3384255  και  http://www.griechische-kultur.eu/84-startseite/810-sonderausstellung-bunte- urwaldriesen-in-stein-etappen-einer-zeitreise.html. Οι επισκέπτες της έκθεσης που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό Απολιθωμένο ∆άσος αλλά και τα άλλα εντυπωσιακά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου μπορούν να πετάξουν από τη Φραγκφούρτη, μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, με πτήσεις της Αegean, που είναι χορηγός της έκθεσης.

     
    
 

 
    
 ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ