Η Λευκωσία κατέστησε σαφές, ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην αξιολόγηση της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς προηγούμενη ένταξη της διαδικασΐας στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου και έγκυρες πηγές της Ε.Ε., άπρακτοι ανεχώρησαν από την Κύπρο οι θεσμικοί παράγοντες από την Ε.Ε., που, με την συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν φθάσει στην Κύπρο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα προβλήματα στα κατεχόμενα, που θα απαιτούσαν εναρμόνιση, μετά την πιθανή λύση, που είναι σε διαπραγμάτευση.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικοινοτικού αιτήματος, που είχαν υποβάλει οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στην έδρα της ΕΕ για διασφάλιση της λειτουργικότητας μιας ενδεχόμενης λύσης από την πρώτη κιόλας ημέρα, πολυμελής εξειδικευμένη ομάδα της Κομισιόν, από τις Βρυξέλλες και από γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιρλανδία, είχε φθάσει στην Κύπρο πριν από δύο περίπου εβδομάδες και επρόκειτο να προβεί σε ελέγχους στα κατεχόμενα και εν συνεχεία να υποβάλει Έκθεση συμπερασμάτων στις Βρυξέλλες.

Οι διαφωνίες, που προέκυψαν, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της αποστολής των απεσταλμένων της Ε.Ε., οι οποίοι μετά από μερικές ημέρες ανεχώρησαν από την Κύπρο, άπρακτοι!

Ωστόσο, οι διαφωνίες, που προέκυψαν, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της αποστολής των απεσταλμένων της Ε.Ε., οι οποίοι μετά από μερικές ημέρες ανεχώρησαν από την Κύπρο, άπρακτοι. Αυτό συνέβη, διότι η Λευκωσία ζήτησε να καταγράφεται στα έγγραφα Εκθέσεων της Κομισιόν, ότι η όλη διαδικασία συνάδει με το Πρωτόκολλο 10 της ένταξης της Κύπρου ως μέλος της Ε.Ε.και ότι η αξιολόγηση των αρμοδίων Υπηρεσιών της Κομισιόν επρόκειτο να λάβει χώρα στις περιοχές, που δεν ελέγχονταν από την Κυπριακή Δημοκρατία (δηλαδή στα κατεχόμενα), όπου το κοινοτικό κεκτημένο έχει ανασταλεί.
Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο 10 προβλέπει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με όλη της την επικράτεια και, προσωρινά, λόγω της ανώμαλης κατάστασης, που επικρατεί στην Κύπρο, το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στην κατεχόμενη περιοχή.

Η Λευκωσία κατέστησε σαφές, ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην αξιολόγηση της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς προηγούμενη διασφάλιση, ότι η διαδικασία θα εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου 10

Ωστόσο, αυτή η αυτονόητη αναφορά πυροδότησε την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για αναφορά στο Πρωτόκολλο 10. Υπέρ των Τουρκοκυπρίων τάχθηκε προκλητικά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, ο οποίος, αντί να απαιτήσει τα νόμιμα από τους Τουρκοκυπρίους, ζήτησε από την Λευκωσία να μην επιμείνει στο θέμα. Όμως, οι πιέσεις του κ. Άϊντα, καθώς και κάποιες παραινέσεις, που εκδηλώθηκαν από κύκλους στις Βρυξέλλες, δεν έπιασαν τόπο. Η Λευκωσία επέμεινε στην θέση της και κατέστησε σαφές, ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην αξιολόγηση της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς προηγούμενη διασφάλιση, ότι η διαδικασία θα εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις περιοχές, οι οποίες δεν ελέγχονται από το νόμιμο κράτος.

Κύπρος και Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν μια συμμαχία Τούρκων, Ε.Ε. και ΟΗΕ, την στιγμή, που οι Τούρκοι επιδιώκουν διακαώς την εδραίωση της υπόστασης της παράνομης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με τελικό στόχο την διχοτόμηση

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η εξαιρετικά σκληρή στάση, που τήρησε η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπαγορεύθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και σχετίζεται με την προσπάθεια εδραίωσης της υπόστασης της παράνομης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Οι αναλυτές θεωρούν, πως όλα αυτά καταδεικνύουν, για άλλη μια φορά, δύο πράγματα. Αφ’ ενός μεν ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν μια συμμαχία Τούρκων, ΕΕ και ΟΗΕ και αφ’ ετέρου, ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά έπρεπε να αντιδράσουν πιό έξυπνα και δυναμικά, απέναντι στις μεθοδεύσεις των Τούρκων, οι οποίες στοχεύουν στο να φέρουν τα κατεχόμενα σε θέση ισχύος αλλά και σε θέση ισότιμου εταίρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας παράλληλα, εφ’όσον δεν υπάρξει λύση, να έχουν θέσει τις προϋποθέσεις αναγνώρισης των κατεχομένων, κάτι που διακαώς επιδιώκουν οι Τούρκοι, με τελικό στόχο την διχοτόμηση.

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ