-Το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών έκριναν τελικά οι επιστολικές ψήφοι, που ανέρχονταν σε περίπου 12% του συνόλου των ψήφων στην χώρα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τον υποψήφιο των οικολόγων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ανέδειξαν τελικά σε νέο Πρόεδρο της Αυστρίας οι προεδρικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Έτσι, η εκλογή του κ. Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν απέτρεψε τον Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ), να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην Ε.Ε.
Ωστόσο, η νίκη για τον Βαν Ντερ Μπέλεν υπήρξε πύρρειος, καθώς το βράδυ της Δευτέρας οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν πολύ κοντά στα ποσοστά, ενώ, μάλιστα, ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς είχε σχετικό προβάδισμα και φαινόταν ως ο πιο πιθανός νικητής.
Ενδεικτικές του κλίματος, που επικράτησε στην χώρα, είναι οι δηλώσεις του κ. Χόφερ το βράδυ της Κυριακής, που είπε: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι, να είμαι αύριο Πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο είναι, να είναι σε δύο χρόνια Καγκελάριος ο αρχηγός του FPÖ, Χάϊντς-Κρίστιαν Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια να είμαι Πρόεδρος εγώ».

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έκριναν τελικά οι επιστολικές ψήφοι, που ανέρχονταν σε περίπου 12% του συνόλου των ψήφων στην χώρα!

Το βράδυ της Κυριακή ανακοινώθηκε αρχικά, ότι τα αποτελέσματα έφερναν πρώτο τον ακροδεξιό υποψήφιο, Νόρμπερτ Χόφερ, με ποσοστό 51,9%, έναντι ποσοστού 48,1% του οικολόγου Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, όμως, το αποτέλεσμα έκριναν τελικά οι επιστολικές ψήφοι, που ανέρχονταν σε περίπου 12% του συνόλου των ψήφων στην χώρα.
Το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων “SORA” προέβλεπε, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 50 – 50, με οριακή επικράτηση μερικών χιλιάδων ψήφων για τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν.
Ωστόσο, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) πανηγύριζε για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάϊντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει, πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε, πλέον, στο κέντρο της κοινωνίας».

Ο 45χρονος Νόρμπερτ Χόφερ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε ως άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην Ε.Ε., επεκρατώντας στις αγροτικές περιοχές, ενώ ο αντίπαλός του βγήκε πρώτος σε 9 από τις 10 μεγάλες πόλεις της Αυστρίας!

Ωστόσο, ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ), μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, που έφερνε πρώτο τον αντίπαλό του, παραδέχθηκε την ήττα του.
Ο 45χρονος Χόφερ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καλλιεργήσει την εικόνα ενός «μετριοπαθούς» πολιτικού, σε σύγκριση με τον αρχηγό του κόμματός του, Χάϊντς-Κρίστιαν Στράχε, αλλά η στάση, που υποστήριζε, ήταν στην γραμμή του κόμματός του, έχοντας ως άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην Ε.Ε..
Ο Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων, βγήκε πρώτος σε 9 από τις 10 μεγάλες πόλεις της Αυστρίας, ενώ ο Χόφερ επικράτησε στις αγροτικές περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ