-Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μετά την αποχώρησή του, εξαιτίας της απαράδεκτης τακτικής του ΟΗΕ και της Τουρκίας, που αναδείκνυαν τον κατοχικό Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί σε αρχηγό κράτους!
-Σφοδρή κριτική δέχεται ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος για την απόφαση να επιστρέψει στην διαπραγμάτευση χωρίς όρους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Την απόφαση να επιστρέψει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την αποχώρησή του, εξαιτίας της απαράδεκτης τακτικής του ΟΗΕ και της Τουρκίας, έλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Ανασταδιάδης.
Μετά από τις τεράστιες πιέσεις, που, όπως φαίνεται, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε αποχωρήσει δεικτικά από το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Κωνσταντινούπολη, όταν με συνωμοτικό τρόπο θέλησαν κάποιοι επιτήδειοι να αναδείξουν τον κατοχικό Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί σε αρχηγό κράτους, συμφώνησε τελικά να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό!
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν ειδικοί πολιτικοί παρατηρητές, η επιστροφή του κ. Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις έγινε, όμως, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά η στάση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, που με την συνεργασία του γνωστού για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα, ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, είχαν στήσει στην Κωνσταντινούπολη ολόκληρη σκευωρία σε βάρος της Κύπρου, αναδεικνύοντας τον κ. Ακιντζί σε αρχηγό κράτους και ισότιμο με τον κ. Αναστασιάδη!

Ο κ. Αναστασιάδης δέχεται σφοδρή κριτική, τόσο από μερίδα πολιτικών του αντιπάλων, όσο και από διπλωματικούς αναλυτές, που θεωρούν, ότι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ολίσθημα του Κύπριου Προέδρου!

Σημαντικό ρόλο στην αποφαση του Ελληνοκύπριου Προέδρου να επιστρέψει στις συνομιλίες, χωρίς να προβάλει προ κάθε περαιτέρω συζήτησης, απαιτήσεις, έπαιξαν οι επαφές, που είχε, τόσο με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, όσο και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν.
Για την απόφασή του αυτή ο κ. Αναστασιάδης δέχεται σφοδρή κριτική, τόσο από μερίδα πολιτικών του αντιπάλων, όσο και από Έλληνες διπλωματικούς αναλυτές, που θεωρούν, ότι πρόκειται για ολίσθημα του Κύπριου Προέδρου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι, ο κ. Αναστασιάδης, ενώ στάθηκε αρχικά με γενναιότητα απέναντι στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του ΟΗΕ, δεν είχε τα κότσια, στην συνέχεια, να σταθεί πιστός στην απόφαση του και εκτιμούν, πως η κατάταση, όχι μόνον δεν θα εκτονωθεί, αλλά, αντιθέτως, θα επιδεινωθεί για την ελληνοκυπριακή πλευρά!

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ