(c)elliniki-gnomi.eu

-Όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα υπερφορολογηθούν, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν, πλέον, και όσοι έχουν στην κατοχή τους επενδυτικά προϊόντα, ενώ αναλυτές εκφράζουν φόβους, ότι έτσι θα βαθύνει η ύφεση και θα πληγεί η κατανάλωση!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο φορολογικό στόχαστρο της Κυβέρνησης θα μπουν όλες οι επενδύσεις μετά την εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, που ξεπερνούν συνολικά σε αξία τα 200.000 ευρώ.
Μετοχές, ομόλογα, repos, ακίνητα ακόμη και έργα τέχνης αποτελούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού Επιτελείου, το νέο φορολογικό «Ελντοράντο», που θέλει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση για τα δημόσια έσοδα, σε βάρος της μεσαίας τάξης και με πρόφαση την δικαιότερη κατανομή βαρών.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, η ανικανότητα του οικονομικού Επιτελείου στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και με δεδομένο, ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορεί να πάει με “άδεια χέρια” στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στρέφουν την Κυβέρνηση στην γνωστή σε όλους «λύση» της αύξησης της φορολογίας, βάζοντας αυτήν την φορά στο φορολογικό στόχαστρο ακόμα και επενδυτικά προϊόντα!
Σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία για την οικονομία, που χρειάζεται προσέλκυση κεφαλαίων και νέων επενδύσεων για να κινητοποιηθεί ξανά η παραγωγική μηχανή, είναι πιο απαραίτητο, όσο ποτέ άλλοτε στα χρόνια της ύφεσης, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης να μην φορτώσει με υπερβολικά βάρη τους «επενδυτές» και στην πραγματικότητα τους πολίτες, που έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ και που θα κληθούν να τα δηλώσουν στο πλαίσιο του Περιουσιολογίου!

Όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα υπερφορολογηθούν, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν, πλέον, και όσοι έχουν στην κατοχή τους επενδυτικά προϊόντα!

Όμως, η φορολόγηση αυτή έρχεται να σκάσει σαν “βόμβα διασποράς” για το επενδυτικό κλίμα και να προσθέσει ένα βαρύ αντικίνητρο στην καθημαγμένη σήμερα επενδυτική δραστηριότητα.
Το κυβερνητικό σχέδιο προωθείται στο πλαίσιο της επιχειρούμενης κατάργησης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, την φορολόγηση, όχι μόνον των ακινήτων, αλλά και όλων των επενδυτικών προϊόντων και συμμετοχών, που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργηθεί μία προοδευτική κλίμακα με αφορολόγητο όριο, που δεν θα ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ και με την οποία θα φορολογούνται επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες, καθώς και σε ακίνητη περιουσία, εφ’ όσον η αξία τους ξεπερνά το ύψος αυτό.
Με το σχέδιο αυτό της Κυβέρνησης, όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα υπερφορολογηθούν, ενώ πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι έχουν στην κατοχή τους επενδυτικά προϊόντα.
Επιδίωξη της Κυβέρνησης εμφανίζεται να είναι η εξαίρεση από την φορολόγηση όσων έχουν μικρή περιουσία, στην πραγματικότητα, ωστόσο, η “δαγκάνα” θα πιάσει πολλούς περισσότερους μέσω των επενδύσεων ή θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας.

Θα βαθύνει η ύφεση και θα πληγεί η κατανάλωση, καθώς η λεγόμενη μεσαία τάξη είναι αυτή, που τροφοδοτεί την αγορά!

Εφ’ όσον η Κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιο της, το οποίο, πάντως, δεν αποκλείεται να απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας, όπως είχε απορριφθεί και το σχέδιο για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, περισσότεροι από 4,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα εξαιρεθούν του φόρου, καθώς διαθέτουν ακίνητη περιουσία κάτω των 200.000 ευρώ και το βάρος θα πέσει σε 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση σκοπεύει να εξαφανίσει τελείως την μεσαία τάξη, καθώς, τόσο η βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όσο και των επενδυτικών προϊόντων, που κατέχουν εκατομμύρια πολίτες, αναμένεται να οξύνει τις δυσκολίες και να οδηγήσει σε αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους.
Αυτό, που εμφανίζονται να «αγνοούν» στην Κυβέρνηση, είναι, ότι με τέτοιες κινήσεις το βέβαιο αποτέλεσμα είναι ότι θα βαθύνουν την ύφεση και θα πλήξουν την κατανάλωση, καθώς η λεγόμενη μεσαία τάξη είναι αυτή, που τροφοδοτεί την αγορά, ενώ το χρηματιστήριο και όσοι έχουν επενδύσει τα διαθέσιμά τους σε κινητές αξίες θα εγκλωβιστούν σε δίνη αντικινήτρων.
Το ερώτημα των αναλυτών είναι, πώς θα κινηθούν οι πιστωτές, οι οποίοι στο παρελθόν δεν αποδέχθηκαν σχέδια, που προέκριναν την μετατόπιση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη τάξη;

Σχεδιάζεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας, ενώ για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, περίπου 267.000 φορολογούμενοι, που βρίσκονται στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, πλήρωναν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος.
Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι δανειστές στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την φορολογία εισοδήματος επέμεναν έτσι ώστε το βάρος να μεταφερθεί στα μικρότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος της φοροδιαφυγής.
Επίσης, οι πιστωτές της χώρας δεν θα έκαναν αποδεκτό ένα σχέδιο, το οποίο δεν θα διασφάλιζε την είσπραξη ετησίως 2,65 δισ. ευρώ και, όπως φαίνεται, το σχέδιο αυτό δεν διασφαλίζει το ποσό αυτό.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:
-Αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (200.000 ευρώ ανά άτομο),
-προοδευτική φορολογική κλίμακα,
-κατάργηση των διάφορων τελών, που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα,
-ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερα των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ και
-ότι με τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης (σε δεύτερη φάση), επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα.
Πάντως, σχετικά με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σχεδιάζεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (200.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες) και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

ypourgeio Oikonomikon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ