Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η εγχώρια βιομηχανία ειδών διατροφής μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο μεγέθυνσης και ανάπτυξης.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

Αν και η αβεβαιότητα τείνει να γίνει μόνιμο στοιχείο της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας, εν τούτοις η βιομηχανία ειδών διατροφής έχει κάποιους λόγους να αισιοδοξεί.

Όπως τόνισε στην τελευταία γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο πρόεδρός του κ. Ευάγγελος Καλούσης, ο κλάδος διατηρεί ακόμη αρκετές δυνάμεις παρά την κρίση και ελπίζει ότι, υπό συγκεκριμένες θετικές προϋποθέσεις, θα μπορέσει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στην ελληνική πραγματική οικονομία.

«Παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα», είπε ο κ. Ευαγ. Καλούσης, «ο κλάδος μας συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος μεταποιητικός κλάδος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι οργανωμένες επιχειρήσεις Τροφίμων στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε πέτυχαν και άντεξαν στην κρίση γιατί είχαν ικανή διοίκηση και σταθερή στρατηγική, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εξάγουν, επενδύουν στην καινοτομία, έχουν διεθνή προσανατολισμό, υλοποιούν προγράμματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και υιοθετούν την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι.

»Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάσουμε. Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα που εκπροσωπεί ο ΣΕΒΤ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και προοπτικής, έτσι ώστε να παράγει υπεραξία και να συμβάλλει έμπρακτα στην κοινωνική συνοχή με την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και καινοτόμων τροφίμων για έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Για να παραμείνουμε όμως ο κορυφαίος μεταποιητικός κλάδος τα επόμενα χρόνια, ενόψει των συρρικνούμενων μεριδίων αγοράς και του αυξημένου ανταγωνισμού, χρειαζόμαστε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας. Όραμα του ΣΕΒΤ είναι μία Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας, με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της».

Με τα παραπάνω λόγια, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ έδειξε την σοβαρότητα και την ευθύνη ενός κλάδου απέναντι στην κρίση, αλλά και έναντι ποικίλων στρεβλώσεων που δημιουργεί η κρατική γραφειοκρατία στην πραγματική οικονομία. Στρεβλώσεις, εξάλλου, τις οποίες από την δική τους οπτική γωνία επισήμαναν στην γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης.

Ο κ. Γ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο». Επίσης, τάχθηκε κατά της οριζόντιας περικοπής των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και της περικοπής των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς αυτή οδήγησε σε μείωση των παροχών και κατάρρευσή του. «Με αυτό τον τρόπο δυσφημίστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στα μάτια των Ελλήνων, καθώς διαρθρωτικές αλλαγές χαρακτηρίστηκαν οι περικοπές των μισθών», τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ακριβώς η μη προώθηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η αιτία που η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον έβδομο χρόνο κρίσης, μιας κρίσης που δεν μπορεί να τιθασσευτεί. «Αυτό είναι το σημείο όπου κυρίως υστερεί η Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα είχαμε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την κρίση», υποστήριξε. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Γ. Προβόπουλος, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, καθώς πρέπει να διπλασιαστούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνον με πόρους από το εξωτερικό.

Ο καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Παιδεία στην ανάπτυξη και την ποιοτική ανανέωση της ελληνικής οικονομίας. Είπε, όμως, ότι στον τομέα αυτόν γίνονται εγκληματικά λάθη, με αποτέλεσμα να είναι ολέθρια η προς τα κάτω ισοπέδωση του όλου εκπαιδευτικού συστήματος.

Εντυπωσιακές ήταν στην εκδήλωση και οι παρουσιάσεις των κ.κ. Δημήτρη Μαύρου, διευθύνοντος συμβούλου της MRB, και Κων. Μαχαίρα, αντιπροέδρου του Ομίλου Delhaize.

Ο κ. Δ.Μαύρος παρέθεσε στοιχεία για τις σύγχρονες καταναλωτικές συμπεριφορές και τους τρόπους με τους οποίους ο καταναλωτής γίνεται και αγοραστής, δίνοντας έμφαση στην «ανθρωποκεντρικότητα» της σχετικής διαδικασίας, στην οποία ζωτικός είναι και ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Ο κ. Κ. Μαχαίρας υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στην τεχνολογία φέρνουν το λιανεμπόριο σε ηγετική θέση όσον αφορά τις εξελίξεις στις καινοτομίες των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς αυτές βοηθούν στην καλύτερη προσέγγιση του καταναλωτή, με τον τελευταίο να επηρεάζεται άμεσα από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Επίσης, ο άνθρωπος που εδραίωσε τον Όμιλο ΑΒ Βασιλόπουλος στην ελληνική αγορά, μίλησε και για τις τάσεις που διαμορφώνει στην διεθνή οικονομική πραγματικότητα η ψηφιακή τεχνολογία και δεν παρέλειψε να τονίσει την αυξανόμενη σημασία της «οικονομίας της μοιρασιάς» (sharing economy). Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Κ.Μαχαίρας προειδοποίησε την βιομηχανία ότι οι σχέσεις της με το λιανεμπόριο θα μπουν σε νέα φάση και προέχει να καταλάβει κανείς τις παραμέτρους της.

Η τελευταία αυτή παρατήρηση του κ. Κ.Μαχαίρα, ο οποίος ανέλαβε προσφάτως την προεδρία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορικών Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), πιθανώς ήταν και η διατύπωση-κλειδί στην γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ –που ίσως ήταν και η καλύτερη συνέλευση του Συνδέσμου που έγινε τα τελευταία χρόνια.PAPANDROPOULOS

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ