-Η Άγκυρα αναμένει, ότι η γερμανική Κυβέρνηση θα εκφράσει την επίσημη θέση της, η οποία δεν θα συμπίπτει με την θέση της Bundestag!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο ειδήσεων “RIA Novosti”, «η Άγκυρα δεν θα αφήσει χωρίς επιπτώσεις την απόφαση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), η οποία αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων, και θα αναλάβει δράση», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η δήλωση αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, μια συνηθισμένη πρακτική της Τουρκίας, προκειμένου να περιορίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται, ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου ενέκρινε ένα ψήφισμα, που αναγνωρίζει τα τουρκικά εγκλήματα κατά των Αρμενίων το 1915, ως γενοκτονία.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Θα αναλάβουμε δράση κατά του ψηφίσματος του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί»

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Γερμανών βουλευτών, καταψήφισε μόνον ένας βουλευτής, ενώ ένας άλλος απείχε από την ψηφοφορία. Η συζήτηση ξεκίνησε από εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κόμματος των «Πρασίνων».
Αυτό το ψήφισμα είχε μεγάλη αρνητική αντίδραση στην Τουρκία. Η Άγκυρα απέσυρε αμέσως τον πρεσβευτή της από το Βερολίνο, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, ότι η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την έγκριση του ψηφίσματος της Γερμανίας «επαίσχυντη απόφαση».
«Θα αναλάβουμε δράση κατά του ψηφίσματος του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί», είπε ο Τσαβούσογλου στον τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Αν και η Τουρκία απορρίπτει παραδοσιακά τις κατηγορίες της γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτή έχει ήδη αναγνωριστεί από πολλές χώρες και διεθνείς Οργανισμούς

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, η Άγκυρα αναμένει, ότι η γερμανική Κυβέρνηση θα εκφράσει με την ευκαιρία αυτή την επίσημη θέση της, η οποία δεν θα συμπίπτει με την θέση της Bundestag.
Είναι γνωστό, ότι η Τουρκία απορρίπτει παραδοσιακά τις κατηγορίες της γενοκτονίας, υποστηρίζοντας, ότι τα θύματα της τραγωδίας του 1915 ήσαν, τόσο Αρμένιοι, όσο και Τούρκοι.
Σημειώνεται, όμως, ότι η γενοκτονία των Αρμενίων έχει ήδη αναγνωριστεί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας, της Ελλάδος, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

tourkia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ