-“Οι τουρκικές Αρχές θα έρθουν σε επαφή με Ιταλούς αξιωματούχους για την επιστροφή των δύο Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την ίδια στιγμή, που η τουρκική Κυβέρνηση με έγγραφο αίτημά της ζητά και πάλι από τις ΗΠΑ την έκδοση του ιμάμη Φεττουλάχ Γκιουλέν, εχθρού του Προέδρου Ερντογάν και ύποπτου για την υποκίνηση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσημα, ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, που υπηρετούσαν στην τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας και είχαν εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα, διέφυγαν στην Ιταλία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, που ήσαν αποσπασμένοι στην Ελλάδα και υπηρετούσαν στην τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας, διέφυγαν στην Ιταλία, αφού προηγουμένως είχαν ανακληθεί στην Άγκυρα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου!
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, οι τουρκικές Αρχές θα έρθουν σε επαφή με Ιταλούς αξιωματούχους για την επιστροφή τους στην Τουρκία.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πως και δύο άλλοι Τούρκοι δημόσιοι λειτουργοί, που υπηρετούσαν στο Μπανγκλαντές, διέφυγαν στην Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος διευκρίνισε, πως η προθεσμία, που είχε δοθεί στους Τούρκους διπλωμάτες για να επιστρέψουν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, εξέπνευσε σήμερα και πως τώρα θα αναληφθουν νομικές ενέργειες εναντίον εκείνων, που δεν επέστρεψαν.

“Επιλύθηκαν τα προβλήματα, που είχαν προκληθεί από την απόπειρα πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ – Η Τουρκία κάλεσε την Ρωσία σε κοινές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” στην Συρία”

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, ακόμη, πως η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει μια απάντηση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά μ’ έναν Τούρκο αξιωματικό, αποσπασμένο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ, αφού ανακλήθηκε από την Κυβέρνηση. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης, πως επιλύθηκαν τα προβλήματα, που είχαν προκληθεί από την απόπειρα πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην νότια Τουρκία, που χρησιμοποιείται από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους”, λέγοντας ακόμη, πως στο εξής η Τουρκία θα συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις του συνασπισμού με πολεμικά αεροπλάνα.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, πως η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώξει άλλες επιλογές, εκτός του ΝΑΤΟ, για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, αν και η πρώτη επιλογή της είναι πάντα η συνεργασία με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος πρόσθεσε, πως η χώρα του κάλεσε την Ρωσία σε κοινές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” στην Συρία, λέγοντας, ότι «θα συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Ανέκαθεν καλούσαμε την Ρωσία σε επιχειρήσεις εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους”».
Ο ίδιος επέμεινε, πάντως, πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πολιτική μετάβαση στην Συρία, με τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραμενει στην θέση του.
Εξάλλου, εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης, μετά από τις φήμες, ότι ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στην Βοσνία είχε εξαφανισθεί, αφού ανακλήθηκε στην Άγκυρα, διέψευσε την φήμη αυτή, λέγοντας, πως «ο στρατιωτικός ακόλουθος στην Βοσνία δεν ανακλήθηκε στην Αγκυρα και ασκεί τα καθήκοντά του ως συνήθως».

tourkia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ