Η «φούσκα» έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, που η έκρηξή της θα είναι εκκωφαντική – Η συντριβή θα είναι τόσο σοβαρή, ώστε δεν θα υπάρξει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο, που να είναι ασφαλές”!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η τεράστια «φούσκα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έχει δημιουργηθεί από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες έχουν κατακλύσει τις αγορές με χρήματα και ελπίδα για τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, θα “σκάσει με εκκωφαντικό τρόπο”, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας χρηματιστής της Wall Street, Michael Pento, πρόεδρος του Στρατηγικού Χαρτοφυλακίου Pento (PPS). Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Daily Express”, που σημειώνει, ότι ο ένας μετά τον άλλον οι ειδικοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας, ότι η προβλεπόμενη συντριβή θα είναι τόσο σοβαρή, ώστε δεν θα υπάρξει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο, που να είναι ασφαλές. “Μέχρι και η αξία των διαμαντιών και των σπορ αυτοκινήτων θα αποδεκατιστεί εντελώς”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Michael Pento.
Ο ίδιος σημειώνει, ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι “οι πιο επικίνδυνες αγορές, που έχω δει ποτέ στην ζωή μου. Και είμαι στον χώρο πάνω από 25 χρόνια … Η «φούσκα» έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, που η έκρηξή της θα είναι εκκωφαντική”.
“Τα χρέη στις παγκόσμιες αγορές από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007, έφθασαν τώρα τα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα και εξακολουθούν να επεκτείνονται με ρυθμό 200 δισεκατομμυρίων κάθε μήνα”, τονίζει ο κ Pento.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι μεταξύ των χρηματιστηριακών οργάνων, που εφέτος έχουν κρατήσει χαμηλά την εκτύπωση χρήματος μέσω προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων – ή χρέη – των Κυβερνήσεων και επενδυτικών εταιρειών. Αυτό έχει ωθήσει τις τιμές των ομολόγων ψηλότερα, ενώ οι αποδόσεις – ή πληρωμές – έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

“Το 2008 ήταν απλά μια προειδοποίηση, του τι πρόκειται να συμβεί”!

Αυτό σημαίνει, ότι κάποια εταιρικά ομόλογα – ή χρέη – τώρα διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις, πράγμα που δείχνει, ότι οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν για να δανείσουν χρήματα με την ελπίδα, ότι η τιμή του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ο κ Pento τώρα προειδοποιεί, ότι, όταν οι χρηματοπολιτικοί παράγοντες δώσουν το σήμα να σταματήσουν να αγοράζονται, ομόλογα ή χρέη, θα σταματήσουν με την σειρά τους οι τιμές των ομολόγων να αυξάνονται. Αυτό είναι ένα καταστροφικό δυστύχημα – όχι μόνο στις αγορές ομολόγων, αλλά και σε όλα τα επενδυτικά στοιχεία.
Ο κ Pento υποστηρίζει, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δώσουν την δυνατότητα, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών να έχουν την φυσική τους πορεία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
“Νομίζω, ότι το 2008 ήταν απλά μια προειδοποίηση του τι πρόκειται να συμβεί”, αναφερει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
“Αν επιτρέπεται στις αγορές να αυτορυθμίζονται, όπως το 2008, πρέπει να επιτρέπεται και στις τιμές των κατοικιών και στις τιμές των μετοχών να πέσουν και όχι τα επιτόκια να αυξάνονται, τότε θα είχαμε μια κρίση για λίγα χρόνια, το πολύ.
Αλλά τότε θα είμαστε σε θέση να βγούμε στις αγορές με σταθερή προσφορά χρήματος, σταθερά επιτόκια, σταθερό νόμισμα, χαμηλό χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ, υψηλά ποσοστά παραγωγικότητας, μαζικές κεφαλαιακές δαπάνες, και μια ωραία, υγιή αναπτυσσόμενη οικονομία.
Όμως, τίποτα από αυτά δεν συνέβη… Βρισκόμαστε σε μια πολύ κακή κατάσταση και αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά”, υπογράμμισε ο εμπειρογνώμονας χρηματιστής της Wall Street!

trapeza

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ