Την επανέναρξη των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π. ) κάνει γνωστό η διευθύντρια του Κέντρου Δώρα Γιαννίτση για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Ήδη λειτουργούν 27 τμήματα γλώσσας (εκ των οποίων 3 για παιδιά), ενώ συνεχίζεται η σύσταση νέων τμημάτων. Πιο αναλυτικά τονίζει η ίδια τα εξής:

“Εφέτος επίσης καταγράψαμε έναν εξαιρετικά ικανοποιητικό αριθμό ενδιαφερομένων να διδαχθούν τη νεοελληνική γλώσσα, που ανέρχεται, προς το παρόν σε 1100 άτομα, ενώ επιπρόσθετες αιτήσεις δεχόμαστε καθημερινά (στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαθητών του ΚΕΠ ανέρχονταν, σταθερά, σε 500-600 άτομα).mosxa
Από πέρυσι θεαματικά αυξήθηκε και διατηρείται σταθερή η επισκεψιμότητα του Δικτυακού μας Τόπου, από 100 άτομα καθημερινά τα τέλη της άνοιξης 2013 σε 700 επισκέπτες ημερησίως περί τα τέλη του καλοκαιριού 2013, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα στοχευμένων δράσεων προώθησης του Ιστοτόπου μας στο Διαδίκτυο.
Η υπάρχουσα υποδομή εστιών διάδοσης της εληνικής γλώσσας, ομολογουμένως είναι ανεπαρκής. Αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε προσπάθειες σύναψης συνεργασιών με νέες εστίες και φορείς και, ως προς αυτό, θα είμαστε ευγνώμονες για οποιαδήποτε σύμπραξη”.

Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιείται, σε καθημερινή βάση, σε έξι (6)  ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα:

·   σχολείo μέσης εκπαίδευσης Νο 26 (πλησίον του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσωφ», metro station “University”),

·Διεθνές Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πρόεδρος του οποίου είναι ο γνωστός ομογενής επιστήμονας, οικονομολόγος και πρώην Δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπώφ (metro station “Belarusskaya”)

·στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι» (metro station “Universitet”)

· στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού (metro station “Novokuznetskaya”, “Tretiakovskaya”)

· Ναός Αγίου Πέτρου και Παύλου (metro station “Krasnye vorota” – νέα εστία, με την οποία δρομολογήθηκε συνεργασία το χειμώνα του 2014

· Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης «Ελλάδα» – νέα εστία, με την οποία δρομολογήθηκε συνεργασία τον Οκτώβριο του 2014.

Τον Μάρτιο του 2014 το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ενέταξε την ελληνική γλώσσα στο διδακτικό πρόγραμμα του Κλασσικού Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας (κατά κόσμον “Levshin”)», που λειτουργεί υπό την αιγίδα και στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου της Μόσχας (Nikolo-Perervinskyi Monastir). Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Μόσχας, με έτος ίδρυσης το 1623.

Η σημερινή εικόνα των μαθητών του Κ.Ε.Π. και η ανοδική, με γεωμετρική πρόοδο, τάση διεύρυνσης του ενδιαφέροντος για τις ελληνικές σπουδές πιστοποιεί το εθνικής σημασίας και εμβέλειας έργο που επιτελείται, καταλήγει η Δώρα Γιαννίτση, δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ