Με μία εορταστική εκδήλωση – χριστουγεννιάτικη βραδυά «Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας. Ήθη και έθιμα από διάφορες περιοχές της Χώρας μας», που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 18.30, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Μουσείου «Οίκος του Γκόγκολ», ολοκληρώσαμε τις δράσεις για το έτος 2014.mosxa

Η εκδήλωση, που αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, περιελάμβανε παρουσίαση του βιβλίου «Το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος»*, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Ρωσία από τις εκδόσεις «Νίκαια» ( http://nikeabooks.ru/books/nikea-o-vere/biografii-i-zhitiya/planeta-pravoslaviya/lyudi-grecheskoy-tserkvi-istorii-sudby-traditsii/ ) με τη συμμετοχή του αγιορείτη μοναχού πατέρα Νικόδημου, ασκητή στη σκήτη του Ευαγγελισμού στο Άγιο Όρος. Το ποίμνιο της Εκκλησίας της «Ελλάδος»*, Αθήνα 2014, εκδόσεις «Νίκαια».

*Στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου αποτελεί η γνωριμία του Ρώσου αναγνώστη με το βίο, την καθημερινότητα των Ελλήνων χριστιανών. Η εν λόγω καταγραφή-μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 18/02 – 03/03 2014 από στελέχη του ως άνω εκδοτικού οίκου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, το Άγιο Όρος. Αυτό που αναδεικνύετα μέσα από τις σελίδες του εγχειρήματος είναι η φιλική διάθεση των Ελλήνων απέναντι στους Ρώσους, η αμοιβαία αντιμετώπιση των δύο λαών, η κοινή ιστορικο-πολιτιστική και πνευματική συντεταγμένη τους. Επίσης:

-«Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας. Ήθη και έθιμα από διάφορες περιοχές της Χώρας μας» – παρουσίαση, που συνοδεύεται από οπτικό υλικό.

-Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα και τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (καλλιτεχνικοί διευθυντές κα Τατιάνα Τσόρναγια και Όλγα Τάντσεβα και Ινέσσα Εφραιμίδου αντίστοιχα).

-Γευσιγνωσία παραδοσιακών μελομακάρονων με τη συνταγή του Έλληνα σεφ Γιάννη Κωφόπουλου.mosxa1

Ο Αγιορείτης μοναχός, γέροντας Νικόδημος μίλησε με προσήνεια για την πνευματική συγγένεια των Ρώσων και Ελλήνων ομόδοξων αδελφών. Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε εκτενέστερα σε Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις, ήθη και έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το πρόγραμμα της βραδυάς εμπλουτίστηκε από παραδοσιακά κάλαντα και χορούς από διάφορες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

«ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ

Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώσαμε και την εκστρατεία «ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ».

Σήμερα οι ομοεθνείς μας της Αζοφικής αντιμετωπίζουν μία τεράστια δοκιμασία. Πληθώρα ελληνικών χωριών της ευρύτερης περιοχής τπυ Ντονμπάς, της Νοβορόσιγια, της Αζοφικής έχουν υποστεί πλήγματα και καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 14 Οκτωβρίου 2014 το χωριό «Σαρτανά» (ένα από τα παλαιότερα της περιοχής) υπέστη βομβιστική επίθεση, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά (7) ατόμων και των τραυματισμό δεκαπέντε (15) ομογενών μας. Τεράστιος αριθμός κατοικιών στις περιοχές της Αζοφικής, της Μαριούπολης, του Ντονμπάς, της Νοβορόσιγιας, του Ντονέτσκ έχουν υποστεί υλικές ζημιές και καταστροφές, χρήσουν άμεσης επισκευής οι κατεστραμμένες στέγες και τα παράθυρα, το σύστημα θέρμανσης κ.α.mosxa3

 

Αυτές τις μέρες,  οι Έλληνες και Φιλέλληνες δεν δυνάμεθα να μείνουμε μέτοχοι, διάφοροι, απαθείς.

Καλούμε όλους εσάς και καθένα από εμάς, τους συνειδητοποιημένους Έλληνες και Φιλέλληνες της Ρωσίας, να στηρίξουμε την εκστρατεία «ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ». Για περισσότερες λεπτομέρειες όρα τα συνημμένα.

Με μία αίσθηση πληρότητας, γαλήνης, αγάπης και συνέπειας ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για τους πρώτους μήνες του 2015.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από την εορταστική βραδυά.mosxa2

Καλή Χρονιά και ό,τι καλύτερο για όλο τον κόσμο, υγεία, αγάπη, ειρήνη!

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ