Αγαπητοί φίλοι,

 

Άλλη μία εξαιρετική, ουσιαστική και ιδιαίτερη ημέρα ελληνορωσικής φιλίας βιώσαμε την Τρίτη 13 Απριλίου 2021, συμμετέχοντας στο μαθητικό επιστημονικό συνέδριο-στρογγυλή τράπεζα του Γυμνασίου «ΕΛΛΑΔΑ» «Κοινές σελίδες ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας__Κοινό ιστορικό νήμα», που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του Αφιερωματικού Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και του Επετειακού Έτους των 200 ετών της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων.

Με το Γυμνάσιο «ΕΛΛΑΔΑ-Κύριλλος & Μεθόδιος» μάς συνδέει μακροχρόνια φιλία, εποικοδομητική σύμπραξη και συνεργασία!!!

Το πρόγραμμα της στρογγυλης τράπεζας περιλάμβανε:

  • Χαιρετισμό από την υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Γιελένα Νέστεροβα,
  • Χαιρετισμό από τον ηγούμενο της Μονής των Αγίων Πάντων, Αρχιεπίσκοπο Sergiy Zvonarev,
  • Χαιρετισμό από τη δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση,
  • Επιστημονική ομιλία-εισήγηση της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτορος ιστορίας Δώρας Γιαννίτση με θέμα: “Kοινές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας. 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το 1821. Ο Εθνικό-Απελευθερωτικός Αγώνας του Ελληνικού Λαού στα απομνημονεύματα των Ρώσων περιηγητών και στον καθρέφτη της ρωσικής ποίησης»,
  • Επιστημονική ομιλία-εισήγηση των σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής της Μονής του Αγίου Νικολάου «Perervinsky» Vitaly Pavlovich Dorofeev σχετικά με το θέμα “Ρωσία και Βυζάντιο: η σύνδεση των χρόνων” και Roman Sergeevich Romanov με θέμα “Σχέσεις μεταξύ του ρωσικού κράτους και του ελληνικού κόσμου σε δύσκολες ιστορικές περιόδους“,
  • Επιστημονική ομιλία-εισήγηση της υποδιευθύντριας του Γυμνασίου «ΕΛΛΑΔΑ» Ε.Ι. Στέπινα με θέμα “Η Ελλάδα ως πηγή Ορθοδοξίας στη Ρωσία”,
  • Ομιλίες των μαθητών της 5ης τάξης Άννας ΖβοναριόβαΒάπτιση της Ρωσίας“, 5ης τάξης Αρίνας ΣολοβιόβαΆγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος – Διαφωτιστές των Σλάβων “, καθώς και των μαθητών Αλεξέι Βαρλάμοβ και Κιρίλλ Μπαρκόφ με παρουσίαση για τα «Πασχαλινά εδέσματα στην Ελλάδα και τη Ρωσία».

  • Παράλληλα, η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση συνεχάρη ολόκληρο το διδακτικό και μαθητικό προσωπικό για τα αξιοσημείωτα επιστημονικά, εκπαιδευτικά επιτεύγματα και πρόοδο και δώρισε στη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου τις πρόσφατες, καινούριες επιστημονικές δημοσιεύσεις μας, αφιερωμένες στην 200ή Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, της Ελληνικής Επανάστασης, του Εθνικο-Απελευθερωτικού Αγώνα του Ελληνικού Λαού, και συγκεκριμένα:

А) Δίγλωσση επιστημονική έκδοση, δίγλωσσο συλλογικό τόμο επιστημονικών άρθρων «200 лет НациональноОсвободительной Революции Греческого Народа 1821г. / 200 χρόνια της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων του 1821», που εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Κρατικού Δημοτικού Οργανισμού «Οίκος Κοινωνικών Οργανισμών Μόσχας», στη διοίκηση του οποίου εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.

και

Β) συλλογικό επιστημονικό τόμο, στη ρωσική γλώσσα, «Россия и Греция: Памятные знаковые события национально-освободительной борьбы греков (конец XVIII – начало XIX вв.) / Ρωσία και Ελλάδα: Σημαντικά γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα)». Ο συγκεκριμένος τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου Ελληνιστή, ιστορικού, θεμελιωτή περί τα μέσα του περασμένου αιώνα της μελέτης στη Ρωσία των ελληνορωσικών σχέσεων και της νεότερης ελληνικής ιστορίας Γκριγόριι Αρς και εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη  της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων ООО ПРОМЕТЕЙ” / ΕΠΕ “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”, και στο σημείο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο γενικό δ/ντή της εταιρείας Άρη Μακρόπουλο, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Λέσχης Ελλήνων-ομογενών επιχειρηματιών «СИНЭРГИЯ / ΣΥΝΕΡΓΙΑ», καθώς και με την ευγενική τεχνική υποστήριξη της εφημερίδας «Τhe New Greece The New Crete».

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στους μαικήνες-εταίρους μας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την εκ μέρους τους εμπιστοσύνη και υποστήριξη των επιστημονικών-εκδοτικών εγχειρημάτων μας.

Το πρόγραμμα του μαθητικού επιστημονικού συνεδρίου-στρογγυλής τράπεζας εμπλουτίστηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εκκλησιαστικούς ύμνους από τη Χορωδία του Γυμνασίου, καθώς και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Οξάνας Рακτσέγιεβα, με τη συνδρομή και σύμπραξη του εν Μόσχα αποσπασμένου εκπαιδευτικού Ευστάθιου Νικητόπουλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι μαζί, μαθητές, σπουδαστές, καθηγητές, στροβιλιστήκαμε στα βήματα των ελληνικών παραδοσιακών χορών υπό την άμεμπτη καθοδήγηση των επικεφαλής του Συγκροτήματός μας.

Ο 3ωρος αυτός εξαιρετικά πλούσιος, μεστός, ουσιαστικός, επιστημονικός,  εκπαιδευτικός, καλλιτεχνικός μαραθώνιος μάς μύησε σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ενημερωτικό πεδίο και υλικό, μάς εμπλούτισε με συναισθηματική φόρτιση, πολλά θετικά συναισθήματα, πνευματική ευφορία, πραγματική ανάταση ψυχής, με μία αναντικατάστατη ανθρώπινη επικοινωνία και ζεστασιά !!!

Την εκδήλωση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον κάτωθι σύνδεσμο στην διαδικτυακή πλατφόρμα Facebook

 

https://www.facebook.com/teodora.giannitsi/videos/4007517919335797/

Από καρδιάς επιθυμούμε να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές, σε μαθητές, καθηγητές, επικεφαλής-στελέχη και μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π., ήτοι στους Οξάνα Ρακτσέγιεβα, Ευστάθιο Νικητόπουλο. Ελένη Τιμοθέου, Αικατερίνη Μιρόνοβα, Ειρήνη ΣασκόβαΠάτερσον.

Εν κατακλείδι επιθυμούμε για άλλη μία φορά να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στη διοίκηση του Γυμνασίου «ΕΛΛΑΔΑ», στους υποδιευθυντές Γιελένα Νέστεροβα και Σεργκέι Χάνιν, καθώς και στον διευθυντή και ένθερμο Φιλέλληνα Βλαντίμιρ Σίντοροβ για την επί σειρά ετών εποικοδομητική και ουσιαστική σύμπραξη και συνεργασία, για όλη αυτή τη χαρά και θετική ενέργεια και δύναμη, με την οποία μάς τροφοδοτούν, και, δραττόμενοι της ευκαιρίας, επιθυμούμε να ανανεώσουμε τις διαβεβαιώσεις της βαθύτατης προς αυτούς εκτίμησής μας, ευγνωμοσύνης και φιλίας !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

 

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

ΚΕΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ