Ευτυχισμένα πρόσωπα, λαμπερά βλέμματα, ειλικρινή χαμόγελα, αυθόρμητα δυνατά χειροκροτήματα – όλα αυτά κυριάρχησαν την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2016 στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Φιλέλληνος ζωγράφου Ξένιας Γιαροβάγια «Στις ελληνικές ακτές» στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς, φιλίας, καλοπροαίρετης και αβίαστης επικοινωνίας.

Όπως επισήμανε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση, οι δημιουργίες της Ξένιας Γιαροβάγια, μεστές σε χρώματα, ζωντάνια, διάχυτες από ακτίνες ελληνικού ήλιου, μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, ανέμους, αρώματα Ελλάδας, ακτινοβολούν αλήθεια, ανιδιοτελή αγάπη για την Ελλάδα, καλοπροαίρετη παρατηρικότητα φύσης, τοπίων, ανθρώπων, καταστάσεων και ρεαλιστική καταγραφή τους. Περιηγούμενοι τα έργα της καλλιτέχνιδος, μπολιασμένα με ειλικρινή αγάπη για την Ελλάδα, αυτόματα μεταφερόμαστε στο νότιο-ανατολικό άκρο της Μεσογείου, σε τόπους απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς.mosxa-nea1

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, πρέσβυς, επί σειράς ετών δ/ντής της 4ης Ευωπαϊκής Δ/νσης του ΥΠΕΞ της Ρωσίας (αρμόδια Δ/νση για Ελλάδα και Κύπρο) Αλεξάντρ Αλεξέγιεβ, ο οποίος επίσης τόνισε την ουσιαστική αγάπη για την Ελλάδα, που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες της Ξένιας Γιαροβάγια, η οποία παραπέμπει στην ιστορική, πνευματική, πολιτισμική εγγύτητα και συγγένεια των δύο ομόδοξων λαών μας, Ελλήνων και Ρώσων.

Ο σκηνοθέτης του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας Ντενίς Μοκρογκούμποβ βράβευσε τη ζωγράφο με τιμητικό έπαινο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τις δημιουργίες, που κυριολεκτικά στολίζουν τυς χώρους του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας.

Απευθυνόμενη στο κοινό, απαστράπτουσα από ευτυχία, η Ξένια Γιαροβάγια μοιράστηκε ιις εμπειρίες, τα βιώματα και τα συναισθήματά της από την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα το 2013, όταν γοητεύθηκε και για πάντα αγάπησε τον τόπο των Ολύμπιων Θεών, αλλά και από τις στοχευμένες επισκέψεις που ακολούθησαν την περίοδο 2014-2016, όταν πλέον, εφοδιασμένη με ακουαρέλες και πινέλα, άρχιζε να απαθανατίζει φύση, τοπία, ανθρώπους, καταστάσεις, γεγονότα. Η προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ για τις επισκέψεις (plein air) της καλλιτέχνιδος στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2016, γυρισμένο με αγάπη και υψηλή τεχνική, μάς καταβύθισε ακόμη περισσότερο στα πελάγη της ηλιόλουστης Ελλάδας.

Αρκετές από τις δημιουργίες της καλλιτέχνιδος είναι γνωστές στο κοινό και τους φίλους μας από την Εορταστική τελετή 10ετίας του Κ.Ε.Π. (6 Μαρτίου τ.ε., Οίκος Λογοτεχνών Μόσχας), αλλά και από το προσφάτως πραγματοποιηθέν Ορθόδοξο Φεστιβάλ «ΑΡΤΟΣ» (Αύγουστος 2016).

Στη συγκεκριμένη ατομική Έκθεση εκτίθενται έργα της τελευταίας 3ετίας, που δημιουργήθηκαν ενόψει του Αφιερωματικού 2016 Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, της 1000χρονης ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία, καθώς και των επικείμενων εορτασμών της νικηφόρου προελάσεως του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο τον Οκτώβριο του 1940, της Επετείου του «ΟΧΙ».mosxa-nea2

Στο πλαίσιο της Ἐκθεσης «Στις ελληνικές ακτές» εκτίθεται μία νέα, μεγάλη σε διαστάσεις, δημιουργία της καλλιτέχνιδος, με τoν τίτλο «ΟΧΙ».

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έργα που δημιουργήθηκαν είτε στο φυσικό τόπο που αναπαριστούν, στην Ελλάδα (Χαλκιδική, Κρήτη, Σαντορίνη, Μετέωρα), είτε στο εργαστήρι της καλλιτέχνιδος σε διάστημα 3ετίας (2014-2016).

Ακολούθησε έντονη συζήτηση της καλλιτέχνιδος με το κοινό, η δε βραδυά εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική δ/ντρια η Τατιάνα Τσόρναγια).

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στη ζωγράφο Ξένια Γιαροβάγια και το σύζυγό της Πάβελ για την υποστήριξή του, στη διοίκηση του Οίκου Εθνοτήτων Μόσχας, στο κοινό και στα μέλη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος και να υπενθυμίσουμε ότι η Έκθεση «Στις ελληνικές ακτές» λειτουργεί την περίοδο από 20 έως 30 Οκτωβρίου τ.ε.

Σας περιμένουμε:

Οίκος Εθνοτήτων της Μόσχας, αίθουσα № 2, 2ος όροφος

4, Novaya Basmannaya str., building 1, metro station “Krasnye vorota”

Στήριξη ενημέρωσης – Ιστότοπος www.yagrek.com

Επισημαίνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις τυ Κέντρου Ελληνικού Πολιτιαμού – Κ.Ε.Π. μαγνητοσκοποπούνται και αναρτώται στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου
http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

Για περισσότερες πληροφορίες δύνασθε να απευθύνεσθε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα 7084809/10, καθώς και να αντλείτε ενημέρωση από το Δικτυότοπό μας www.hecucenter.ru

Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από τα εγκαίνια της Έκθεσης «Στις ελληνικές ακτές».

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ