Μολύβδινο ανδρικό ειδώλιο Πρωτοκυκλαδική ΙΙ – ΙΙΙ περίοδος 2300 π.Χ. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αρ. ευρ. ΝΓ 1128 © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Γ. Φαφαλής

12 Μαΐου – 21 Ιουνίου 2021

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Sterling Rubyναπραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής  του, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα  διάσημα  κεραμικά  γλυπτά του. Η εγκατάσταση Sterling Ruby at Cycladic:Ceramicsπεριλαμβάνειεπίσης σειράκεραμικών έργωνπου θα παρουσιαστούν στηνΠτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρήκαι θα διαρκέσει από τις 12 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου 2021,με την προϋπόθεση ότι τα μουσεία θα έχουν ανοίξει ξανά τις πόρτες τους στο κοινό.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την έκθεση Ai Weiwei  at Cycladicτο 2016, που το Μουσείο προσκαλεί έναν καλλιτέχνη να παρουσιάσει το έργο του μέσα στις μόνιμες συλλογές. Αυτή τη φορά, ο Sterling Ruby,που πειραματίζεται διαρκώς με τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τοποθετεί επιλεγμένα έργα ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα της Συλλογής Κυκλαδικής Τέχνης.

Sterling Ruby
FLOWER (7586), 2021
Κεραμικό
84,5 x 52,1 x 6,4 εκ.
Sterling Ruby
FLOWER (7586), 2021
Ceramic
84.5 x 52.1 x 6.4 cm

Τα κεραμικά γλυπτά του Ruby χαρακτηρίζονται απόποικιλία μορφών,τόσο μικρότερων χρηστικών αντικειμένων,όπως γουδιά και σταχτοδοχεία, όσο και μεγαλύτερων λεκανοειδών μορφών και άλλων παραστατικών σχημάτων, όπως άνθη και τοτεμικές φόρμες.Όπως εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «Τα έργα είναι χειροποίητα και ανθρωπομορφικά. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα αποτελούνται από θραύσματα προηγούμενων κατεστραμμένων έργων μου πουπεριμάζεψα κατακερματισμένα καιέχουν ψηθεί ξανά και ξανά, ακόμη και δέκα φορές. Τα έργα στέκουν σαν “μνημεία” αποτυχημένων προσπαθειών και μάταιων επιδιώξεων, κάτω από  ένα μανδύα γυαλιστερού σμάλτου και ποικίλων χρωμάτων, που επιτυγχάνεται με διαδοχικά ψησίματαστον κεραμικό φούρνο. Αυτά τα γλυπτά εμπεριέχουν αναφορές που παραπέμπουν σε αρχαιολογικές ανασκαφές ή ακόμα και εκταφές. Λειτουργούν ως αλληγορική αποδοχή τόσο του ηθικού χρέους που κάθε καλλιτέχνης επιφορτίζεται, αλλά και όσων επιβάλλονται από την ίδια την ιστορία της τέχνης, δίνοντας  έτσι νέα ζωή σε αντικείμενα και ιδέες από το παρελθόν.»

 Ο Ruby, στο έργο του οποίου είναι εμφανής η παράδοση των γνωστών κεραμιστών της Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί ένα εύρος εκφραστικών μέσων, όπως η γλυπτική, το σχέδιο, το κολάζ, η  ζωγραφική και το βίντεο. Η κεραμική τέχνη παραμένει στο επίκεντρο της πρακτικής του, ενώ παράλληλα αξιοποιεί δυναμικά τις πλαστικές ιδιότητες της γλυπτικής και τις χρωματικές ποιότητες της ζωγραφικής.

Θέτοντας την «προσωπική ανασκαφή»ως εννοιολογικό πλαίσιο στο καλλιτεχνικό του έργο, καθώς και ως μέσο ανίχνευσης τωνσυγγενικών δεσμών που συνδέουν τα έργα του, ο Ruby αποδίδει σημαντική θέσηστην έννοια της αρχαιολογίας. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα του Rubyσυνδιαλέγονται με χαρακτηριστικά δείγματα ειδωλίων και αγγείων, εργαλείων, όπλων και κεραμικών σκευών από όλες τις φάσεις του Κυκλαδικού Πολιτισμού που άκμασε στο κεντρικό Αιγαίο κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Δίπλα στα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα κεραμικά διερευνούν τόσο την εξέλιξη του μέσου όσο και τις δυνατότητές του καιπροτείνουνμια σύγχρονη ερμηνεία της αρχαιολογίας.»

Η εικαστική παρέμβαση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Gagosian.

Βιογραφικό του Sterling Ruby

Το έργο του Sterling Ruby καταπιάνεται με αυτοβιογραφικά ζητήματα, θέματα που άπτονται της ιστορίας της τέχνης, καθώς και κοινωνικά ζητήματα, όπως η βία και η καταπίεση που ασκούνται μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Προτάσσοντας ποικίλες αισθητικές στρατηγικές και εκφραστικά μέσα, όπως η γλυπτική, το σχέδιο, το κολάζ, η  κεραμική, η ζωγραφική και το βίντεο, εξετάζει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε εικαστικές και ανθρωπολογικές έννοιες όπως η  ρευστότητα και η στασιμότητα, ο Εξπρεσιονισμός και ο  Μινιμαλισμός, το αποκρουστικό και το ωραίο.

Γεννημένος στην Αεροπορική Βάση του Bitburg στη Γερμανία, από Αμερικανό πατέρα και Ολλανδή μητέρα, ο Ruby μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοανατολική Πενσυλβάνια. Εκεί ήρθε σε επαφή με τις τεχνικές καπιτοναρίσματος (quilting) των Αmish και την παραδοσιακή αγγειοπλαστική κόκκινου πηλού της Πενσυλβάνια, που του ενέπνευσαν τις πρώτες του απόπειρες στη δημιουργία ενδυμάτων, τη γλυπτική και την κεραμική. Ο Ruby αποφοίτησεαπότο Pennsylvania College of Art and Design στο Lancaster το 1996. Έλαβεπτυχίο BFA απότησχολή School of the Art Institute of Chicago το 2002, καικατόπινένα MFA απότοArtCenter College of Design, στην Pasadena τηςΚαλιφόρνια, το 2005.

 

Έργατουανήκουνσεσημαντικέςσυλλογέςανάτονκόσμο, όπωςστο Centre Georges Pompidou στοΠαρίσι, το Hammer Museum στοΛοςΆντζελες, το LACMA στοΛοςΆντζελες, το Louisiana Museum of Modern Art στοHumlebaek, τοModernaMuseetστηΣτοκχόλμη, το MMFA στοΜόντρεαλ, τοMuséed’ArtModerne de la Ville de Paris στοΠαρίσι, στο MCA στοΣικάγο, το MOCA στοΛοςΆντζελες, το MoMA στηΝέαΥόρκη, το SFMOMA στοΣανΦρανσίσκο, το Solomon R. Guggenheim Museum στηΝέαΥόρκη, την Tate Modern στοΛονδίνο, το Walker Art Center στηΜινεάποληκαιτο Whitney Museum of American Art στηΝέαΥόρκη.

 

Ο Ruby έχειεκθέσεισεδιεθνούςφήμηςιδρύματαόπωςτο Institute of Contemporary ArtsστηΒοστώνη (2020), το Institute of Contemporary Art στοΜαϊάμι (2019), τοNasher Sculpture Center στοΝτάλας (2019), το Whitney Museum of American Art στηΝέαΥόρκη (2019, 2014), το Museum of Arts and Design στηΝέαΥόρκη (2018), το Baltimore Museum of Art (2014), το Des Moines Art Center (2018), το Museum of Contemporary Art στοΛοςΆντζελες (2017, 2012, 2011, 2008), το Los Angeles County Museum of Art (2016, 2014), τοMusée de la Chasse et de la Nature στοΠαρίσι (2015), το Ullens Center for Contemporary Art στοΠεκίνο (2014, 2008), το Museum Dhondt-DhaenensστηΓάνδη (2013), το Museo d’ArteContemporaneaστηΡώμη (2013), το Museum of Modern Art στηΝέαΥόρκη (2013, 2009), το FRAC Champagne-Ardenne στηΡενς (2012), το Centre d’ArtContemporainστηΓενεύη (2012), τοBonniersKonsthallστηΣτοκχόλμη (2012), το Museum of Contemporary Art στοΣικάγο (2012), το Toyota Municipal Museum of Art στοΤόκιο (2011), το Walker Art Center στηΜινεάπολη (2008), το Institute of Contemporary Art στηΦιλαδέλφεια (2008) καιτο The Drawing Center στηΝέαΥόρκη (2008).

 

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4
106 74 Αθήνα

Τ: (+30) 210 7228321-3

W: www.cycladic.gr

Facebook:CycladicArtMuseum | Instagram: @cycladic_museum

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ