ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (ellinikignomi)

Ο Αμερικανός Υπουργός επεχείρησε άλλη μια σαφέστατη παρέμβαση στην πολιτική της Ε.Ε. και ειδικά στην πολιτική, αυστηρής λιτότητας, που ασκεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Σαφέστατη παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στην Ε.Ε., που στην ουσία απευθύνεται στο Βερολίνο και ειδικά στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αποτελεί η δήλωσή του, με την οποία ζητά να διακοπεί η ατέρμονη πολιτική της άκρατης λιτότητας, που έχει “τινάξει στον αέρα” την κοινωνική συνοχή σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
«Το επιχείρημα μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης έχει λήξει. Αυτή την στιγμή όλοι συμφωνούν, ότι πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε μια δημόσια συζήτηση στην Ιταλία.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας “La Stampa”, ο κ. Λιού εξέφρασε την άποψη, ότι τα πράγματα στην Ευρώπη έχουν αλλάξει τους τελευταίους 18 μήνες, όσον αφορά την ανάγκη για την ανάπτυξη, αντί της λιτότητας, που ευνοεί σαφώς την Γερμανία.
«Θα αφήσουμε τους Γερμανούς να μιλούν για τον εαυτό τους και για τις θέσεις τους. Είχαμε, βέβαια, μια σειρά διαφωνιών σε σχέση με τις μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά, αν κοιτάξετε τις πολιτικές τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στην Ευρώπη, θα παρατηρήσετε, ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Λιού .
«Δεν νομίζω, ότι θα δούμε μια αλλαγή φιλοσοφίας στην Γερμανία, αλλά νομίζω, ότι έχουμε ήδη δει μια αλλαγή σε δράσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

“Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τα άλλα μέτρα λιτότητας δεν αποτελούν πανάκεια για την έξοδο από την οικονομική κρίση”

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, «έχει ήδη διαφανεί μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες, που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά χτυπήθηκαν σκληρά από την προσφυγική κρίση (όπως η Ελλάδα), και η Γερμανία δέχθηκε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες δαπάνες, πέρα από το επίπεδο των δημοσιονομικών στόχων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης».
Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι, ότι τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, που προωθούν την ανάπτυξη, χρειάζονται, αλλά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τα άλλα μέτρα λιτότητας δεν αποτελούν πανάκεια για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η συγκεκριμένη θέση τονίστηκε από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου των ηγετών των μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα.
Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν, ότι οι ΗΠΑ βλέπουν να έρχεται κοινωνική έκρηξη και διάλυση της ευρωπαϊκής συνοχής από την ανελέητη πολιτική του Βερολίνου, με συνέπεια να κινδυνεύει ολόκληρη η αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ, και να υπάρχει κίνδυνος, να βρει η Ρωσία προσοδοφόρο έδαφος για να δράσει.

AGORA-ATHINA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ