Με αυτό το σύνθημα η UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας πάνω στα δικαιώματα των παιδιών όπως περιλαμβάνονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Δίνει επίσης στους μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δημιουργικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στους μεγάλους για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Η προώθηση αξιών, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, ο αλτρουισμός, η ειρήνη, η ισότητα αποτελούν βασική προτεραιότητα του προγράμματος μέσα από την ομαδική συμμετοχή και τη συλλογική έκφραση των μαθητών. Ένα πρόγραμμα που τους βοηθάει να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής λειτουργίας μέσα στην ομάδα, του σεβασμού προς τον άλλον, τοδιαφορετικό. Μπορεί να συμβάλει επίσης αποφασιστικά στην καταπολέμηση της βίας,του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ενώ αποτελεί σημαντικό μέσο για την ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών τόσο στη σχολική κοινότητα όσο και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και οι ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων) καλούνται να δημιουργήσουν με ομαδικές εργασίες μια αφίσα, της τρίτης και τετάρτης δημοτικού ένα παραμύθι και της πέμπτης και έκτης ένα βιβλίο με λόγια και εικόνες ή μια εφημερίδα για το πώς φαντάζονται τα δικαιώματά τους και τι ζητούν από τους μεγάλους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όλους μας. Προηγείται ενημέρωση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς τους, πάνω στις αρχές και το περιεχόμενο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τα καλύτερα έργα των παιδιών θα βραβευθούν από Ειδική Επιτροπή και θα εκτεθούν σε έκθεση στην Αθήνα.

Όσα σχολεία δημόσια ή ιδιωτικά ενδιαφέρονται μπορούν ακόμα και τώρα να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

Τα έργα μπορούν να αποστέλλονται στη UNICEFστη διεύθυνση:

Α. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 16121 Καισαριανή.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της UNICEFhttp://www.unicef.gr/pr-rights

Διεύθυνση Ενημέρωσης

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ