Αν. Κατσανιώτης: Ο Ελληνικός λαός αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, το φιλότιμο αποτελούν βασικά και αδιαπραγμάτευτα στοιχεία του πολιτισμού μας

Η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς και ανταποκρίνεται στο αίτημα των τουρκικών αρχών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά (Car Terminal – G2) με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) το πλοίο M/V Neptune Okeanis με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία. Το ανθρωπιστικό υλικό αποτελεί  τμήμα της αρωγής των Ελλήνων πολιτών που συγκέντρωσαν Δήμοι, Περιφέρειες και φορείς της χώρας. Ειδικότερα, τέσσερα φορτηγά μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όγκου 250 κυβικών μέτρων όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα τα οποία ζήτησαν, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές αρχές. Το πλοίο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία προσφέρεται αφιλοκερδώς, από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελίνας Τραυλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο θα τροποποιήσει την προγραμματισμένη του πορεία προκειμένου να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Την ευθύνη συντονισμού όλων των ενεργειών οργάνωσης, συλλογής και αποστολής του ανθρωπιστικού υλικού έχει αναλάβει με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο σημείο αναχώρησης του πλοίου εκτός από τον κ. Κατσανιώτη παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και η εφοπλιστής Μελίνα Τραυλού.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: «Οι γείτονές μας σε Τουρκία και Συρία δοκιμάζονται σκληρά από τους καταστροφικούς σεισμούς. Βιώνουν μια τραγωδία που δυστυχώς αφήνει χιλιάδες νεκρούς και φέρνει μια  τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Για εμάς αποτελεί ελάχιστη πράξη ανθρωπιάς να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Και αυτό κάνουμε. Ο Ελληνικός λαός αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, το φιλότιμο αποτελούν βασικά και αδιαπραγμάτευτα στοιχεία του πολιτισμού μας.

Αυτό που γίνεται για πρώτη φορά είναι η πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό όλων των φορέων (Περιφερειών, Δήμων, Εκκλησίας, συλλόγων, σωματείων, ΜΚΟ, ιδιωτικών πρωτοβουλιών κλπ) ώστε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής και γρήγορος ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω του οποίου θα μεταφερθεί η αρωγή των συμπατριωτών μας. Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μου ανατέθηκε η ευθύνη να οργανώσω όλο το κύμα ανθρωπισμού των Ελλήνων, από τον Έβρο εως την Κρήτη και από την Κέρκυρα εως το Καστελόριζο ώστε αυτή η συγκινητική και τεράστια αρωγή να φτάσει στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά στην Τουρκία και την Συρία.

Σήμερα, λοιπόν η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των τουρκικών αρχών στέλνει είδη πρώτης ανάγκης όγκου περίπου 250 κυβικών μέτρων.

Πρόκειται για κουβέρτες, θερμαντικά είδη, φάρμακα κ.α. τα οποία μας ζήτησαν κατά προτεραιότητα οι τουρκικές αρχές. Το ανθρωπιστικό υλικό αποτελεί ένα μόνο μέρος της τεράστιας ποσότητας που έχουν συγκεντρώσει Περιφέρειες, Δήμοι και φορείς και θα μεταφερθεί στην Τουρκία με επόμενες αποστολές»

_____________________________________________________________
Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών | Deputy Μinister of Foreign Affairs’ office
Υπουργείο Εξωτερικών | Ministry of Foreign Affairs

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ