Το βιβλίο,  “Η Νέα Δημοκρατία και ένας φιλελευθερισμός υπό προϋποθέσεις”, αποτελεί την έκδοση της διδακτορικής διατριβής, της Τρικαλινής Βένης Μουζακιάρη. Το βιβλίο πραγματεύεται  τη μελέτη του νομοθετικού έργου των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, από το 1990 έως και και το 2015, απαντώντας στο ερώτημα εάν διαπιστωνόταν, σε κάθε περίοδο, σύγκλιση του νομοθετικού της έργου με τον ευρωπαϊκό φιλελεύθερο οικονομικό περιορισμό. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Παπαζήση, και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία.

Πιο αναλυτικά, το παρόν βιβλίο φέρνει στο προσκήνιο τη στάση και την πορεία των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, από το 1990 έως και το 2015, απέναντι στην αφομοίωση της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής στο κυβερνητικό της έργο.

Η ένταξη και η πορεία της Ελλάδας στην ΕΟΚ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ζώνη του Ευρώ, συνοδευόταν από τη δυναμική ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού οικονομικού περιορισμού και την υποχρέωση της υιοθέτησής του από όλα τα κράτη–μέλη. Επρόκειτο και πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών, το οποίο εφάπτεται, τόσο της δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας και του διεθνούς αποτυπώματος της εθνικής πολιτικής παραγωγής και εξαγωγών. Με δεδομένο ότι το ελληνικό θεσμικό οικονομικό σύστημα ιστορικά χαρακτηριζόταν από δομικές στρεβλώσεις, είτε αυτές αφορούσαν τη δομή που είχε λάβει το σύστημα αυτό, είτε τη σκέψη, το όραμα και τις επιδιώξεις των κυρίαρχων πολιτικών δρώντων της χώρας, η παρακολούθηση και αφομοίωση του εν λόγω ευρωπαϊκού περιορισμού, ο οποίος στο βιβλίο περιγράφεται και δικαιολογείται ως ο φιλελεύθερος οικονομικός περιορισμός, αποτέλεσαν μια διαρκή πρόκληση. Κάθε απόκλιση από τον εν λόγω περιορισμό διαπιστώνεται ότι δικαιολογείται κατά βάση από την ισχνή εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών πάνω στην εφαρμογή του. Το γεγονός αυτό έρχεται και δημιουργεί ερωτήματα, αναφορικά με τη θέληση των πολιτικών δρώντων, εν προκειμένω των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, να ψηφίσουν και κυρίως να εφαρμόσουν φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, ελλείψει ενός αυστηρού μηχανισμού ελέγχου.
Το 2009, με το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία στη χώρα μας εξελίχθηκε και ως κρίση χρέους, το πολιτικό προσωπικό της χώρας και της Νέας Δημοκρατίας ήρθε ενώπιον της ευθύνης του να παρακολουθήσει τελικά τον ευρωπαϊκό οικονομικό φιλελευθερισμό και να του αποδώσει ακόμη και τον χαρακτηρισμό της λύσης για την ανάπτυξη και την μακροημέρευση της κοινωνίας. Αυτό όμως συνέβη υπό προϋποθέσεις.
Το παρόν βιβλίο αισιοδοξεί, ότι μπορεί να παρέχει την εξειδικευμένη και χρήσιμη πληροφορία σε όλους τους αναγνώστες αναφορικά με την πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά απέναντι στο ζήτημα της φιλελεύθερης πολιτικής –καθώς παρακολουθεί βήμα προς βήμα το νομοθετικό της έργο– και τελικά, ότι εστιάζει πολύπλευρα σε εσωκομματικές πηγές που ανάβλυζαν ιστορικά εμπόδια, καθώς όμως και σε στιγμές και σε πρόσωπα που αναδείκνυαν μια ξεκάθαρη φιλελεύθερη στάση.
Τελικός στόχος, η καταγραφή ενός πλέγματος προϋποθέσεων, η επικράτηση των οποίων θα μπορούσε στο παρόν και στο μέλλον, αν όχι να εγγυηθεί, τουλάχιστον να προβλέψει την προοπτική της δυναμικής ολοκλήρωσης της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής στη χώρα από τη Νέα Δημοκρατία.
ISBN 978-960-02-3767-2, Σχήμα 14×21, Σελίδες 350, Τιμή €15,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 440gr,  Έκδοση Αθήνα 2021

Η συγγραφέας
Η Βένη Μουζακιάρη γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Μεγάλωσε και έζησε στα Τρίκαλα έως το 2005, όταν άρχισε να σπουδάζει στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, από όπου αποφοίτησε το 2009. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2009, έγινε δεκτή στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από εκεί έλαβε το πρώτο μεταπτυχιακό της δίπλωμα, με εξειδίκευση τις Ευρωπαϊκές Σπουδές και τη Διπλωματία. Τον Οκτώβριο του 2011 στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ ξεκίνησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο τμήμα Διακυβέρνησης, με εξειδίκευση στην Πολιτική Επιστήμη και την Πολιτική Επικοινωνία, από όπου και αποφοίτησε έναν χρόνο μετά. Το 2012 επέστρεψε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το αντικείμενο της διατριβής της, το οποίο είναι και το θέμα που πραγματεύεται το παρόν βιβλίο, αφορούσε τη μελέτη της αφομοίωσης της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, από το 1990 έως και το 2015. Στην Ελλάδα η Βένη, από το 2015, εργάστηκε και εργάζεται στον τομέα της Πολιτικής Επικοινωνίας, εστιάζει ειδικότερα στη συγγραφή πολιτικών λόγων και στη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, η ίδια εργάστηκε ενεργά σε προεκλογικές καμπάνιες και αρθρογραφεί περιοδικά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ