Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Σε νέο γύρο πιέσεων προς την Ελλάδα προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλώντας νέα πιστωτική ασφυξία στην οικονομία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θέλει να κάνει νομικά δεσμευτικό πλέον τον περιορισμό, για τον οποίο έως τώρα υπήρχε προφορική οδηγία.
Συγκεκριμένα, υπήρχε όριο 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και, κατά το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θέλει να το κάνει νομική δέσμευση, προκειμένου να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να καλύπτουν το κενό των ξένων, που δεν συμμετέχουν.
Κάτι, που μεταφράζεται σε πρόθεση της ΕΚΤ, να “σφίξει περισσότερο την θηλιά” της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, με τους “Financial Times” να σημειώνουν στο δημοσίευμα, ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας στην Ελλάδα.
Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αξιόπιστη πηγή ανέφερε, πως η απαγόρευση ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις, που έχουν ήδη ληφθεί για την νομισματική πολιτική.
“Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα γραμμάτια και καλούνται από την ΕΚΤ να απέχουν από την αγορά επιπλέον ελληνικού χρέους”
Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε ένα όριο 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ποσότητα των εντόκων, που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για την λήψη ρευστότητας από την Κεντρική τράπεζα.
Οι εποπτικοί μηχανισμοί είχαν στείλει ήδη μια σύσταση στα μέσα Φεβρουαρίου στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να απέχουν από την αγορά επιπλέον ελληνικού χρέους.
Η ΕΚΤ έχει μετατρέψει την σύσταση αυτή σε μια νομικά δεσμευτική προειδοποίηση, εξαιτίας ανησυχιών από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, πως μια από τις ελληνικές τράπεζες αγνόησε την σύσταση.
Η επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, η οποία έχει πλέον αποσταλεί, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών, πως η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να στερεύσει από ρευστό τον Απρίλιο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα γραμμάτια. Η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο έκδοσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών, τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου και μέρος εξ΄αυτών εκτιμάται, πως βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.