Η Κυβέρνηση υπολογίζει, πως με την αύξηση αυτή θα έχει έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στις προθέσεις της είναι, από τις αυξήσεις να εξαιρεθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος, που πλήττονται από τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου, νέες ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών.
Στόχος είναι, με την αύξηση του ΦΠΑ να κλείσει μεγάλο μέρος της τρύπας στο δημοσιονομικό κενό.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, υπολογίζει, πως θα έχει έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% για το 2017-2018. Υπενθυμίζεται, πως το κενό προκύπτει από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.thessaloniki

“Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, (φθάνοντας σε 24%), σε προϊόντα και υπηρεσίες, που τώρα βρίσκονται στον συντελεστή 23%”

Με το σχέδιο της Κυβέρνησης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, (φθάνοντας σε 24%), σε προϊόντα και υπηρεσίες, που βρίσκονται τώρα στον συντελεστή 23%. Ειδικότερα θα αυξηθούν τα ακόλουθα:
1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
2. Αναψυκτικά – χυμοί.
3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
7. Ανθη – φυτά.
8. Αποχέτευση.
9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.

Έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Εκτός από τις ανωτέρω αλλαγές τον προσεχή Ιούλιο, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά της χώρας, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα), που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24% εφόσον συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται, ότι στον συντελεστή του 13% υπάγονται ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα, ενώ στον συντελεστή 6% υπάγονται φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι, από το κύμα αυξήσεων του ΦΠΑ να εξαιρεθούν τα νησιά Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος, που πλήττονται από τις μεγάλες προσφυγικές ροές

Ωστόσο, στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι από το δεύτερο κύμα αυξήσεων να εξαιρεθούν τέσσερα νησιά. Στα νησιά αυτά εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και στόχος της Κυβέρνησης είναι να διευκολύνει, τόσο τους κατοίκους των νησιών, όσο και τους πρόσφυγες, που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος. Με βάση την νομοθεσία, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνουν την 1η Ιουλίου 2016. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των Θεσμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ