(c)elliniki-gnomi.eu

Για τα ακίνητα θα ισχύει προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι στο αφορολόγητο όριο και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια νέα, ακόμα πιό ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στην Εφορία αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι στην ρύθμιση οφειλών και να μαζευτούν περισσότερα έσοδα.
Η πρώτη αλλαγή στην ρύθμιση των 100 δόσεων είναι, πως θα μπορούν να εξοφληθούν και οι οφειλές, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αντί για την 1η Οκτωβρίου 2014, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.ypourgeio Oikonomikon

Μείωση προσαυξήσεων και κούρεμα προστίμων

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει και κούρεμα προστίμων. Εκτός από την μείωση έως και 100% των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, σχεδιάζουν και κούρεμα των προστίμων έως και 50%, που επιβάρυναν την αρχική οφειλή.
Επίσης, σχεδιάζεται για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, να μην υπερβαίνουν το 30% του αρχικά βεβαιωμένου ποσού.
Στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ. Αυτό πιθανότατα να αφορά, όσους έχουν μικρές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, όπου ο όρος της ελάχιστης δόσης θα καταργηθεί και θα μπορεί ο οφειλέτης να καταβάλλει ως ελάχιστη δόση λιγότερα από 50 ευρώ.

Ρύθμιση 100 δόσεων για όλους και μείωση των τόκων

Επιπροσθέτως, θα προβλέπεται να ισχύει γενικά, χωρίς ανώτατο όριο στο ύψος της οφειλής, η ρύθμιση με τις 100 δόσεις, καθώς μέχρι τώρα αυτό που ισχύει, είναι, πως οι φορολογούμενοι με οφειλή, που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορούν να πληρώνουν τους φόρους, εντασσόμενοι στην ρύθμιση των 72 και όχι των 100 δόσεων.
Η δόση της ρύθμισης θα είναι ανάλογη με το εισόδημα, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το ετήσιο σύνολο καταβολών να μην υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Ακόμη, θα προβλέπει μείωση του τόκου, που αυτή την στιγμή ο ετήσιος τρέχει με επιτόκιο 4,56% και ο οποίος επιβαρύνει την ρυθμισμένη οφειλή.
Τέλος, θα προβλέπεται χορήγηση τρίμηνης φορολογικής ενημερότητας, με την προϋπόθεση πληρωμής των δόσεων και την μη ύπαρξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ σχεδιάζεται ακόμη,, ο οφειλέτης να χάνει την ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός δύο συνεχών δόσεων.

Ο νέος Φόρος ακίνητης περιουσίας

Στον σχεδιασμό του νέου Φόρου ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως άλλωστε ανήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις η Κυβέρνηση, προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών κσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο νέος φόρος -που θα ονομάζεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)- προβλέπει αφορολόγητο μόνο για μια κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και πολλούς φορολογικούς συντελεστές.
Ειδικότερα, το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία, ενώ σε περίπτωση, που η αντικειμενική αξία της κατοικίας υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο -το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους, που θα τεθούν- θα επιβάλλεται φόρος για το ποσό άνω του εν λόγω ορίου, προκειμένου να φορολογηθούν οι πολυτελείς κατασκευές.

Θα ισχύει προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με απαλλαγή ή ελαχιστη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας και αναπροσαρμογή όλων των αντικειμενικών αξιών

Τέλος, ο φόρος θα επιβάλλεται επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, που θα είναι μειωμένες και αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού.
Χαρακτηριστικές της φιλοσοφίας του νέου φόρου είναι οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.
«Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε η κ. Βαλαβάνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ