Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Παρά το γεγονός, πως η Εκκλησία της Ελλάδος απαγορεύει την καύση νεκρών, ψηφίστηκε νόμος, που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να προβλέψει, πως η αποτέφρωση πλέον επιτρέπεται ρητά και κατηγορηματικά και με τον νόμο. Ο νόμος ψηφίστηκε το προηγούμενο Σάββατο και προβλέπει μεταξύ άλλων, πως η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του καθενός.
Προβλέπει επίσης, πως κάθε φυσικό πρόσωπο, εάν το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα να δηλώσει ενώπιον συμβολαιογράφου τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με την δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη, που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία, με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο, αποδέχονται την δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.arxiepiskopi_ktirio
Ο νόμος, επίσης, αναφέρει, πως, εάν η επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά έθιμα, τα αρμόδια όργανα ή οι Υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού, οφείλουν να συμμορφώνονται στην διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου 2016, επιστολή επί του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, χωρίς να έχει λάβει προς το παρόν καμία απάντηση. Μετά και την δημοσιοποίηση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «απάντηση» από πλευράς Εκκλησίας, καθώς το θέμα της καύσης των νεκρών, είχε εξαρχής δείξει, ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Μάλιστα, υπενθυμίζουμε, ότι, ως προς το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε προσφάτως υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία έχει έναν τρόπο ζωής και δεν μπορεί ο καθένας, όποτε θέλει, να έρχεται να προσθέτει αυτά που επιθυμεί. Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει. Αλλά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για αυτό που κάνει. Εάν ένας άνθρωπος ζητήσει γραπτώς να αποτεφρωθεί, είναι δική του η επιλογή, αλλά είναι δική του και η ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, αυτός ο άνθρωπος να ζητήσει να είναι και λίγο ορθόδοξος. Να θέλει να ψαλεί και νεκρώσιμος ακολουθία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ