Η Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο, ένας από τους ωραιότερους εκθεσιακούς χώρους που φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή έργων τέχνης του 20ού αιώνα, αυτόν τον καιρό ανακαινίζεται. Εγκαίνια το 2020.Το λιτό κτήριο που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Λούντβιχ Μις φαν ντε Ρόε έχει γίνει αυτές τις ημέρες αγνώριστο. Τα περίφημα μεγάλα παράθυρα που το μετατρέπουν σε ένα διάφανο μουσείο σκεπάστηκαν με πλαστικές διαφάνειες και η ατσάλινη οροφή έμεινε γυμνή.

Και παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι του μουσείου δηλώνουν πανευτυχείς. «Έχουμε τελειώσει με την ανακαίνιση του σκελετού και έχουμε μπει στην τρίτη και τελική φάση της ανακαίνισης» δηλώνει η Άρνε Μάιμπομ, υπεύθυνη του πρότζεκτ από την Υπηρεσία Πολεοδομίας. Τις εργασίες ανακαίνισης έχει αναλάβει ο διάσημος αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Από το 2020 το μουσείο θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι κανονικά και να παρουσιάσει τη θαυμάσια μόνιμη συλλογή του.

Για την ανακαίνιση του κτηρίου διατίθενται 110 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αναμένεται και να δαπανηθούν. «Θέλουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν τον χαρακτήρα που έδωσε ο Μις φαν ντε Ρόε» δηλώνει ο Μίχαελ Φράιταγκ, υπεύθυνος των εργασιών από το αρχιτεκτονικό γραφείο. Σύμφωνα με το ακριβές σχέδιο 35.000 αυθεντικά κομμάτια από τη γυάλινη κατασκευή θα αφαιρεθούν, θα συσκευασθούν και θα φυλαχθούν ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ανάρπαστες οι ξεναγήσεις

Ανάμεσα στα 35.000 κομμάτια βρίσκονται από σκάλες μέχρι διακοσμητικά στοιχεία και έπιπλα. Έχουν τακτοποιηθεί επιμελώς και αναμένουν την επανατοποθέτησή τους από τους ειδικούς. Το έργο είναι τεράστιο. Σε 2.000 φωτιστικά αναμένεται να τοποθετηθούν νέας τεχνολογίας λαμπτήρες led.

To 1968 ο Αμερικανογερμανός αρχιτέκτονας Μις φαν ντε Ρόε έγραψε ιστορία. Το σχέδιο που προοριζόταν αρχικά για ένα γραφείο διοίκησης μιας κουβανέζικης εταιρείας που παρασκεύαζε ρούμι θεωρείται ένα από τα σύμβολα των κλασικών μοντέρνων. Το μουσείο εκτείνεται σε 2.500 τμ και το ισόγειο αποτελείται από γυάλινους τοίχους. Αυτό αποδεικνύεται και το πιο δύσκολο κομμάτι των εργασιών μια και η αντικατάστασή τους και η τοποθέτησή τους στον ατσάλινο σκελετό είναι ιδιαίτερα απαιτητική εξαιτίας και του κλίματος στο Βερολίνο και των προκαλούμενων συστολών και διαστολών.

Η Neue Nationalgalerie γιόρτασε τα πενήντα της χρόνια στις 15 Σεπτεμβρίου. Από εκείνη την ημέρα το μουσείο προσφέρει ειδικές ξεναγήσεις στους επισκέπτες οι οποίες έχουν τεράστια ζήτηση.

Νάντα Βάιγκελτ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ