Αγαπητοί φίλοι!
Σε υψηλό καλλιτεχνικό-λογοτεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017 η λογοτεχνική εκδήλωση-στρυγγυλή τράπεζα ΄΄Νίκος Καζαντζάκης και Ρωσία – Ο Επίκαιρος Νίκος Καζαντζάκης΄΄ στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους 2017 ΄΄ 60 Χρόνια από το Θάνατο του Ν. Καζαντζάκη ΄΄ , κατά το οποίο λαμβάνουν χώρα σειρά δράσεων ανά τον κόσμο.
Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα, της Διεθνούς Εταιρείας Φιλών Νίκου Καζαντζάκη, ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Στασινάκης αφίχθη ειδικά στη Μόσχα για την παρούσα εκδήλωση, του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Μαριούπολης και των εν Μόσχα αποσπασμένων εκπαιδευτικών κ.κ. Πέτρου Καλογερόπουλου, Διονυσίου Μαρούλη, κας Γεωργίας Παπαδοπούλου και Ινέσσας Εφραιμίδου, ενώ το όλο εγχείρημα έχαιρε της αιγίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Αθήνα).
Ανοίγοντας την εκδήλωση η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – ΚΕΠ Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στο μέγεθος της προσωπικότητας του Νίκου Καζαντζάκη. Πνεύμα εξαιρετικά ανήσυχο και ερευνητικό καταπιάστηκε με όλα τα πνευματικά προβλήματα της εποχής του. Ο Νϊκος Καζαντζάκης ήταν ένας περιηγητής, ένας οδοιπόρος, οδοιπόρος της ανθρώπινης σκέψης. Σπούδασε, μετέφρασε, έγραψε, ταξίδεψε, περιηγήθηκε σε χώρες, σε φιλοσοφίες, σε ιδεολογίες, θρησκείες και ρεύματα της εποχής. Και άφησε ένα πολυσχιδές σχέδιο: μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια, θεατρικά, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, μεταφράσεις. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι η φυσιογνωμία του μεγάλου αυτού στοχαστή συσπειρώνει σειρά φορέων και στην απόψινή μας εκδήλωση μετέχουν τόσοι φορείς, όπως η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ο ειδικά αφιχθής στη ρωσική πρωτεύουσα πρόεδρός της Γιώργος Στασινάκης, το Γραφείο Συντονιστή Εκπαιδευσης και όλοι οι εν Μόσχα αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, όλα τα τμήματα διδασκαλιας της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου «Lomonosov», το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ της Ρωσίας), η δε εκδήλωση χαίρει της αιγίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Απευθύνοντας χαιρετισμό η πρεσβευτής-σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Δέσποινα Πούλου, επεσήμανε τη σπουδαιότητα και ανάγκη μετάφρασης του λογοτεχνικού κληροδοτήματος του Καζαντζάκη στη ρωσική και με την ευκαιρία αναφέρθηκε σε σχετική υπογραφείσα, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας, Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Τύπου της Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Επίσης η κα Πούλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους φορείς και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που με προσωπική δουλειά, με δαπάνη του ελεύθερου χρόνου τους, εργάστηκαν, ώστε το κοινό που προσήλθε είτε να φρεσκάρει στη μνήμη του τις γνώσεις του για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη είτε να ανακαλύψει καινούριες για αυτό πτυχές του.
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για το λογοτεχνικό έργο του Καζαντζάκη, οι οποίες εναλάσσονταν με καλλιτεχνική απαγγελία αποσπασμάτων από τα κείμενά του, καθώς και από μουσική επένδυση από τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια της Χορωδίας μας, εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός Ινέσσα Εφραιμίδου, το μουσικό πρόγραμμα της βραδυάς αποτελείται αποκλειστικά απο συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μαζί με τον Ζορμπά και τον Καζαντζάκη αποτελούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας συνειρμική αναφορά στη Χώρα μας.

Kατωτέρω παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα της στρογγυλής τράπεζας και της όλης φιλολογικής εκδήλωσης, την οποια τίμηαασν με την παρουσία τους Έλληνες και Φιλέλληνες της Μόσχας, μεταξύ των οποίων ο πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, η πρεσβευτής-σύμβουλος της Πρεσβείας Δέσποινα Πούλου, ο σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας Δημήτριος Γιαλαμάς, η γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων – Ο.Ε.Υ. Α΄ της Πρεσβείας Νόνικα Παπαδοπούλου, το στέλεχος του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας Γιάννης Τζώρτζης, η εκπρόσωπος στη Μόσχα της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Ελληνίστρια-μεταφράστρια Ναταλία Σιάγγου, ο ομογενής ζωγράφος-ακαδημαϊκός Παύλος Αρζουμανίδης, ο ομογενής αρχιτέκτονας, επί σειράς ετών αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Αλέξανδρος Τσαρτιλίδης, ο ομογενής δημοσιογράφος Νίκος Σιδηρόπουλος, ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Χωρών Κ.Α.Κ. «Πόντος» Γεώργιος Μελανιφίδης, ο ομογενής Αλέξανδρος Διονυσιάδης, ο πατέρας του οποίου, υπηρετήσασας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, είχε γνωρίσει από κοντά το Νίκο Καζαντζάκη.
Η βραδυά ολοκληρώθηκε με υπογραφή Πρωτοκόλλου Προθέσεων Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου της πόλης Αικατερινμπούργκ (Ουράλια), η εκπρόσωπος του οποίου Γιελένα Μέλνικοβα αφίχθη στη Μόσχα αποκλειστικά για την εκδήλωσή μας. Προ ημερών, το Θέατρο απευθύνθηκε σε εμάς με την παράκληση να συνδράμουμε στη συλλογή υλικού για το έργο του Καζαντζάκη εν΄ όψει της προετοιμασίας του ανεβάσματος της όπερας του Τσέχου συνθέτη Μπογκουσλάβ Μάρτινου «Ελληνικά πάθη», που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2018). Ανταποκριθήκαμε άμεσα, φέραμε σε επικοινωνία το Θέατρο με Ελληνιστές και με τον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης επισφραγίσαμε τις προθέσεις μας για σύμπραξη και συνεργασία με την υπογραφή ανάλογου Πρωτοκόλλου.

Εν κατακλείδι επιθυμούμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη βαθειά ευγνωμνοσύνη μας σε όλους τους συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες, και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γιώργο Στασινάκη, στους εν Μόσχα αποσπασμένους εκπαιδευτικούς Πέτρο Καλογερόπουλο, Διονύσιο Μαρούλη, Γεωργία Παπαδοπούλου, Ινέσσα Εφραιμίδου, στους Ρώσους Ελληνιστές, καθηγητές ελληνικών σπουδών σε πανεπιστημιακές έδρες της Μόσχας και στους φοιτητές τους, και δη στους Όλγα Μπομπρόβα, Άννα Τόροποβα, Ιρίνα Σμιρνόβα, Αλεξέι Σοκολιούκ, Ξένια Κλίμοβα, Ιρίνα Τρεσορούκοβα, Εύη Μανωλοπούλου, Γιάννα Γιάχοντοβα. Η ουσιαστική και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδυά που βιώσαμε όλοι μας και το εισέπραξαν και οι καλεσμένοι μας αποτέλεσε αποκύημα εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης συνεργασίας, ενθουσιώδους σύμπραξης, αληθινής συνέργειας, θα προσπαθήσουμε, μάλιστα, οι επιστημονικές εισηγήσεις της στρογγυλής τράπεζας να δουν το φως τη δημοσιότητας.

Με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης επισκέφθηκε εστίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, σχολεία μέσης εκπαίδευσης και τμήματα γλώσσας, όπου μίλησε στους σπουδαστές για το έργο του μεγάλου Έλληνα στοχαστή. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης 1450 «ΟΛΥΜΠΟΣ» (πρώην Νο 551), σχολείο με έμφαση στην ελληνική παιδεία, το Τμήμα Ελληνικής Μητρικής Γλώσσας (αρμόδια εκπαιδευτικός η Γεωργία Παπαδοπούλου) και τα Τμήματα προχωρημένων (3ο-4ο έτος) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (αρμόδιος εκπαιδευτικός ο Πέτρος Καλογερόπουλος). Δραττόμεθα επίσης της ευκαιρίας να εκφράσουμε στον κύριο Στασινάκη την ευγνωμοσύνη μας για την ευγενική του χειρονομία και το δώρο που προσέφερε προς εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Κ.Ε.Π., χαρίζοντας το προσφάτως κυκλοφορηθέν βιβλίο του «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία», (Αθήνα, Εκδόσεις «Καστανιώτη» 2017).
Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ