Στο Επιμελητήριο Άρτας παρουσιάζεται την Πέμπτη 5 Μάη

το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Νομική και δένδρα εν δράσει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «24 γράμματα», παρουσιάζουν την Πέμπτη 5 Μάη και ώρα 8.30 μ. μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας «Οι φίλοι του Βιβλίου», ο «Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ)» και το Επιμελητήριο Άρτας.

Το «Νομική και δένδρα εν δράσει» είναι ένα ερωτικό και πολιτικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για μια ρομαντική ερωτική ιστορία, που εξελίσσεται μέσα στην καρδιά της στρατιωτικής δικτατορίας. Η εξέγερση των φοιτητών και η κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 1973 φέρνουν τους πρώτους δυνατούς τριγμούς στο τυραννικό καθεστώς. Τα δέντρα γελοιοποιούν και διασύρουν το σύστημα, το οποίο στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

Κυρίαρχο στοιχείο του βιβλίου είναι η αμφισβήτηση του καθεστώτος από την πλευρά των νέων, ιδιαίτερα των φοιτητών. Η αμφισβήτηση αυτή εντείνει τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις και οδηγεί στα άκρα ανθρώπους που τους συνδέουν συγγενικές και φιλικές σχέσεις. Ο φόβος και η καχυποψία γίνονται το νέο καθεστώς, που διασπά τις πατροπαράδοτες δομές και οδηγεί στην αποσύνθεση ακόμη και τις κλειστές κοινωνίες. Μέσα στο ασφυκτικό καθεστώς του αυταρχισμού εκπέμπονται πολλαπλά σήματα κινδύνου από δέντρα, τοίχους και γενικώς αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Κι ανάμεσα στα σήματα αυτά οι νέοι συνεχίζουν να ερωτεύονται, να αγωνιούν, να σαρκάζουν, να επαναστατούν.

Ο έρωτας και η επανάσταση γίνονται η κινητήρια δύναμη που εγκυμονεί συγκρούσεις και ανατροπές. Η εξέγερση ωριμάζει ως ιδέα και πράξη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να καταλήξει σε μαζικό και συλλογικό αγώνα που τρίζει τα θεμέλια του καθεστώτος. Οι δικτάτορες παρακολουθούν έντρομοι τις εξελίξεις. Οι μηχανισμοί αγρυπνούν. Οι αρχές -αστυνομικές και στρατιωτικές- φτάνουν σε παράκρουση, μέσα σ’ ένα πνεύμα αμοιβαίας δυσπιστίας και απαξίωσης. Τα δένδρα ηχούν! Ο έρωτας τρομάζει! Το σύστημα αναστατώνεται και ψάχνει εναγωνίως ενόχους και ηθικούς αυτουργούς. Όταν τελικά τους συλλάβει, κορυφώνεται η γελοιοποίηση και η παράκρουση.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν η Βαγγελιώ Μπρισένιου, Κοινωνιολόγος, διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας, και ο Χριστόφορος Ψυλλιάς, Φιλόλογος – Ιστορικός. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Φανή Φωτιάδη, Φιλόλογος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ