-Οι συντάξεις των βουλευτών θα αυξηθούν αναδρομικά από το 2008 και θα ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις, που δόθηκαν τότε με τον Νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Διάταξη, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δίνουν αναδρομική αύξηση (σ.σ.: έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση) σε συνταξιούχους βουλευτές, περιλαμβάνεται σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών!
Με την εν λόγω διάταξη οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, δηλαδή να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις, που δόθηκαν τότε με τον Νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών.vouli
Μάλιστα, παρ’ότι το Δημόσιο είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων, που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές, οι οποίοι προσέφυγαν για να διεκδικήσουν αναλογικά τις αυξήσεις των εν ενεργεία δικαστικών, εντούτοις άνοιξε “παράθυρο” για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς Επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές, χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο!

Τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση, είναι κατά μέσον όρο της τάξης των 100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά

Με την διάταξη, που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο, γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις, που δικαιώνουν τους συνταξιούχους βουλευτές και το μόνο, που απομένει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να ρυθμιστεί «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».
Το ποσό, που θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από έγκυρες -αρμόδιες- πηγές, μπορεί η καταβολή των αναδρομικών να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιοδοτηθέντων βουλευτών, πλην όμως τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση, είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι μειώσεις, που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, αλλά παρά ταύτα η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 έως 60.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ