-«Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, η πιθανολογούμενη τουρκική ένταξή θα πάρει πολλά χρόνια και την εντοπίζω, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, στο έτος 3000»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέηβιντ Κάμερον, δήλωσε, ότι η Τουρκία είναι απίθανο να ενταχθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέποντας, ότι η Άγκυρα δεν θα προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό μπλοκ πριν από το έτος… 3000!
Στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα προχώρησαν σε μια συμφωνία, βάσει της οποίας η Τουρκία δεσμεύτηκε να δεχθεί πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες, που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αντάλλαγμα, Σύριοι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε χώρες της Ε.Ε.. .
Για αυτήν την στάση της Άγκυρας, οι 28 χώρες-μέλη δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την τουρκική προσπάθεια ένταξης στην Ε.Ε. και να εισαγάγουν ένα καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ζώνη της Συνθήκης Σένγκεν.

«Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, η πιθανολογούμενη τουρκική ένταξή θα πάρει πολλά χρόνια και την εντοπίζω στο έτος 3000, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις»

«Πρόκειται για μία μακρινή διαδικασία και η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ε.Ε. οποτεδήποτε σύντομα. Θα εφαρμοστεί η δέσμευση, που έχουμε από το 1987. Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου θα πάρει, κατά πάσα πιθανότητα, η πιθανολογούμενη τουρκική ένταξή πολλά χρόνια και την εντοπίζω στο έτος 3000, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις», φέρεται να δήλωσε ο κ. Κάμερον σε τηλεοπτικό σταθμό, όπως αναφέρθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι “Sky News”.
Επισημαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικυρωθεί το καθεστώς ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που θα επισκέπτονται την Ε.Ε., με την προϋπόθεση, όμως, ότι η χώρα θα εκπληρώσει και τις 72 απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Οι περισσότερες από τις απαιτήσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί από την Άγκυρα, αλλά υπάρχουν πέντε προβληματικά κριτήρια, τα οποία αποτελόύν «αγκάθι» στην όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης ορισμένων τουρκικών εθνικών νόμων, όπως των νόμων, που ισχύουν στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για την ελευθερία του Τύπου.

Drapeaux européens devant le Berlaymont

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ