Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως μεταδίδεται από τον βρετανικό Τύπο και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επεκτείνει τους νόμους κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να καταστήσει υπεύθυνες τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την ανάμειξη των εργαζομένων τους σε ξέπλυμα χρήματος και απάτες.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος πρέπει να «νοικοκυρευτεί», ενώ έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, σχετικά με έναν κατάλογο ιδιοκτητών ακινήτων υψηλής αξίας στο Λονδίνο, που αποσκοπεί στο να αποτρέψει την χρήση των χώρων ως κρυψώνες για ξεπλυμένο χρήμα.
«Εκτός της δίωξης των εταιρειών, που αποτυγχάνουν να εμποδίσουν την δωροδοκία και την φοροδιαφυγή, προτείνουμε την επέκταση του ποινικού αδικήματος της ”αποτυχίας αναχαίτισης” και σε άλλα οικονομικά εγκλήματα, όπως είναι η απάτη και το ξέπλυμα χρήματος», ανέφερε ο Ντέηβιντ Κάμερον σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “The Guardian”.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ενέτεινε την ρητορική και τις ενέργειες κατά της διαφθοράς, συνδυάζοντας την ανακοίνωση των μέτρων καταπολέμησής της με την Σύνοδο κατά της διαφθοράς, που έγινε στο Λονδίνο

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη, πως έχει συμπεράνει, ότι «αυτά που θέλουμε να δούμε, δηλαδή χώρες να βγαίνουν από την φτώχεια, ανθρώπους να επωφελούνται από τους φυσικούς πόρους των κρατών τους, ανάπτυξη των πραγματικών δημοκρατιών κ.α., δεν θα είναι ποτέ δυνατά, χωρίς μια ολομέτωπη επίθεση στην διαφθορά». Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ενέτεινε την ρητορική και τις ενέργειες κατά της διαφθοράς, συνδυάζοντας την ανακοίνωση των μέτρων καταπολέμησής της με την πραγματοποιηθείσα Σύνοδο κατά της διαφθοράς, στο Λονδίνο.
Επισημαίνεται, ότι μετά την αποκάλυψη των “Panama Papers”, που περιελάμβαναν και το όνομα του πατέρα του, ο Ντέηβιντ Κάμερον αναγκάστηκε να παραδεχθεί, ότι κατείχε και αυτός μερίδιο στην offshore εταιρεία του πατέρα του.

xrimata

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ