-“Οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε, στα χέρια και κατά τις βουλές ορισμένων πολιτικών, μετατρέπονται σε αντικείμενο παζαριού, ή σε νέο στοιχείου του υβριδικού πολέμου”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε, ότι η μαζική μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη χρησιμοποιείται από ορισμένους ξένους ηγέτες -τους οποίους δεν κατονόμασε- για να εξασθενήσει πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Για πρώτη φορά αφ’ ότου ενεπλάκην στην πολιτική, άκουσα πολιτικούς να δηλώνουν ανοικτά, ότι οι πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται προς την Ευρώπη, είναι η μέθοδός τους για να επιβάλουν σε αυτή την τελευταία ορισμένες συμπεριφορές», είπε ο Τουσκ, παρεμβαίνοντας κατά την διάρκεια ενός ευρωπαϊκού φόρουμ στο Σοπότ, στις πολωνικές ακτές της Βαλτικής.Fahnen_Europaparlament
«Ορισμένοι λένε, ότι είναι η μέθοδός τους για την εξασθένηση της Ευρώπης ως πολιτικού θεσμού», συνέχισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας να «εξαχθούν τα συμπεράσματα, που επιβάλλεται».
Προηγουμένως επέκρινε τις «στρατιωτικές λύσεις, που προτείνονται από ορισμένα κράτη στην Συρία», οι οποίες εγείρουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα οκτώ εκατομμύρια Σύροι, που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους να εγκαταλείψουν κι’ αυτά την πατρίδα τους».
Αναφέρθηκε, επίσης, ειδικότερα στην «στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, την στρατιωτική και πολιτική εμπλοκή του Ιράν και την όλο και πιο σαφή πρόσκληση για την εμπλοκή της Κίνας».«Οι πρόσφυγες έχουν μετατραπεί σε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε, στα χέρια και κατά τις βουλές ορισμένων πολιτικών, μετατρέπονται σε αντικείμενο παζαριού, ή σε νέο στοιχείου του υβριδικού πολέμου, τις πρώτες εκδηλώσεις του οποίου είδαμε στην Κριμαία και στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τουσκ.

“Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πρόσφυγες, που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο, αλλά σήμερα δεν αποφασίζουμε εμείς, ποιος μπαίνει στην Ευρώπη. Είναι οι διακινητές, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων και ακόμη και οι μετεωρολογικές συνθήκες στην Μεσόγειο, που το κρίνουν”

«Δεν μιλάω αποκλειστικά και μόνο για την Ρωσία», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο όρος «υβριδικός πόλεμος» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγραφεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και δυτικές Κυβερνήσεις, ότι εμπλέκεται στην σύγκρουση με συγκαλυμμένο τρόπο, δηλαδή αναπτύσσοντας στρατιωτικούς χωρίς διακριτικά, εξαπολύοντας μυστικές επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, μια επίθεση προπαγάνδας καθώς και κάνοντας συχνά ελιγμούς στρατευμάτων στα σύνορα.
Επαναλαμβάνοντας, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πρόσφυγες, που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο, ο κ. Τουσκ προειδοποίησε παράλληλα εναντίον της επανεμφάνισης των «τειχών» στα ξεχασμένα σύνορα στο εσωτερικό του Χώρου της Συνθήκης του Σένγκεν.
«Σήμερα δεν αποφασίζουμε εμείς, ποιος μπαίνει στην Ευρώπη. Είναι οι διακινητές, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων και ακόμη και οι μετεωρολογικές συνθήκες στην Μεσόγειο, που το κρίνουν», ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάντως ο κ. Τουσκ σημείωσε, πως ένας λόγος για να αισιοδοξεί, όσον αφορά το γεγονός, πως οι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη, είναι, το ότι οι άνθρωποι θεωρούν, ότι θα τύχουν καλής μεταχείρισης και ότι τα παιδιά τους θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ