– “Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες της Ευρώπης”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε από το Βουκουρέστι, ότι ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός» και κάλεσε τα κράτη-μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, δηλαδή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.
«Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να την χειριστούμε με φροντίδα, διότι, ότι σπάει, δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ρουμανική πρωτεύουσα.
«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, απ’ ότι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας, πάντως, ότι είναι φυσικό το γεγονός, πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».
Ο κ. Τουσκ, ο οποίος κάνει περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών-μελών της ΕΕ για να προασπίσει την συμβιβαστική πρότασή του για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες της Ευρώπης”

Ειδικά, μάλιστα, εκείνους τους ηγέτες, που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον, να επιβάλει περιορισμούς στην χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που εργάζονται στην χώρα του.(c) http://www.europarl.europa.eu/
«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά πρόσθεσε, πως «δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες» της Ευρώπης, και «σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της “ComRes”, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου “ITV News”, το ποσοστό των Βρετανών, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ., έφθασε το 49%, έναντι 41%, που θα ψήφιζε υπέρ του Brexit, εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα και το δημοψήφισμα να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ