«Δίχως σπαθιά και βόλια:
Φωτογραφίες από την Ελλάδα 1942 – 1944»

του Josef Schwind / Alfons Kitzinger

Ausstellungseröffnung:
Freitag, 14. Oktober 2011, 19.30 Uhr, Eintritt frei

Südpunkt – forum für bildung und kultur,
U1 Frankenstraße, Pillenreuther Straße 147, Saal e.17

Veranstalter: Griechischer Thessalien-Verein „METEORA“ e.V.

Για τρία χρόνια, από το 1942 ως το 1944, o έμπορας μπαχαρικών από το Regensburg, Γιόσεφ Σβιντ, υπηρετούσε ως ταγματάρχης στις διαβιβάσεις της πολεμικής αεροπορίας των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Ο παθιασμένος φωτογράφος και βαυαρός φιλέλληνας εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του προσέφερε το στρατιωτικό αξίωμά του και με τη φωτογραφική μηχανή του κατέγραψε μια χαμένη σήμερα Ελλάδα δείχνοντας τη ζωή τής εργασίας και της καθημερινότητας, οικογενειακές και ειδυλλιακές στιγμές, αλλά και τη μεγάλη ανέχεια στην κατοχή, την πιο σκοτεινή εποχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 35 από αυτές τις – από αισθητικής πλευράς – ελκυστικές και συνάμα ιστορικά πολύτιμες φωτογραφίες εκθέτει το πολιτιστικό κέντρο „Südpunkt“ από 14.10. – 11.11.11. Μεγάλο μέρος επιλεγμένων φωτογραφιών του Σβιντ δημοσιεύτηκε στον εκδοτικό οίκο Rutzen από τον Α. Kitzinger με μότο το στίχο του Γιάννη Ρίτσου «Δίχως σπαθιά και βόλια».

Εισήγηση του Καθηγητή Heinz A. Richter:

«Επιχείρηση Ερμής. Η κατάληψη της Κρήτης το Μάη 1941» 

To Μάιο του 2011 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και ορεινούς καταδρομείς. – Μια μάχη στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε επιχείρηση το όπλο των αεροπορικών δυνάμεων απόβασης. Ήταν ένα τόλμημα που δεν το είχε ξαναδει ποτέ η πολεμική ιστορία. Η μάχη της Κρήτης ήταν ταυτόχρονα η τελευταία «καθαρή» εκστρατεία, αφού μετά άρχισε ο ιδεολεογικός πόλεμος εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Και οι δυο πλευρές πολέμησαν σκληρά, αλλά έντιμα, πράγμα που κατέστησε δυνατή τη συμφιλίωση μεταξύ των νεοζηλανδών βετεράνων και των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στα τέλη της δεκαετίας του ΄50. Τονίζεται και η σημαντική συμβολή που πρέσεφεραν οι ελληνικές μονάδες στις μάχες καθώς και ο απελευθερωτικός αγώνας των ανταρτών.

Ο συγγραφέας αξιολόγησε ολόκληρη τη γερμανική, αγγλική, αυστραλιανή, νεοζηλανδέζικη και ελληνική βιβλιογραφία. Η παρουσίαση λαμβάνει υπόψη πολιτικές, διπλωματικές, στρατηγικές, επιχειρησιακές και τακτικές πτυχές της μάχης της Κρήτης. Αποτελεί δε την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη, πλήρη παρουσίαση της «Επιχείρησης Ερμής» στη γερμανική γλώσσα.

Παρουσίαση: Δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ