Το θέμα του τουρισμού θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στην Toυρκία. Οι προσδοκίες της Άγκυρας είναι πάντως ευρύτερες.Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στην Τουρκία θα βρίσκεται το θέμα του τουρισμού.

Η Άγκυρα δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα του τουρισμού και διαμαρτύρεται γιατί εξαιτίας του αριθμού των νέων κρουσμάτων βρίσκεται ακόμη στην κόκκινη λίστα. Η όλη κατάσταση απασχολεί την Τουρκία, καθώς πλήττεται ακόμη περισσότεροη οικονομία, η οποία έχει υποστεί πλήγμα από τον κορωνοιό. Σε αυτό έδωσε έμφαση και στην χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εγκαίνια ενεργειακών έργων.

Η Τουρκία επενδύει πολλά στην επίσκεψη Μπορέλ

Η ατζέντα πάντως είναι ήδη φορτωμένη, καθώς με την έλευση της γερμανικής Προεδρίας η Τουρκία, επιθυμεί να επιτύχει πρόοδο στο θέμα της θεώρησης προς τους Τουρκους πολίτες, την επανεξέταση της τελωνειακής ένωσης αλλά το κυριότερο μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Έτσι επενδύει πολλά σε αυτή την επίσκεψη. Ειδικότερα μάλιστα μετά την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Γερμανό ομόλογό του, από την οποία φαίνεται ότι δεν υπήρξε χειροπιαστό αποτέλεσμα και ασκήθηκαν πιέσεις για διευθέτηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για διαπραγματεύσεις στα ελληνοτουρκικά.

Οι εργασίες του Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο και θα δώσουν το στίγμα για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ στο άμεσο μέλλον.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη