Η διάσωση της Ελλάδας «ήταν μία επιτυχία», επανέλαβε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Όλοι συμφωνούν ότι ο Γιούνκερ συνέβαλε στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλά με ποιον τρόπο; Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος θυμάται ότι το δραματικό καλοκαίρι του 2015, μετά το δημοψήφισμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ προανήγγειλε, σε συνέδριο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. παρακάλεσαν τον Γιούνκερ να παρέμβει. «Ζητήσαμε τρεις ευρωβουλευτές, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη κι εγώ, να δούμε τον Γιούνκερ, χρησιμοποιήσαμε μάλιστα τον Μαργαρίτη Σχοινά για να κλείσει το ραντεβού» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Του είπαμε: πρόεδρε, σε παρακαλούμε, βάλε πλάτη, η Ελλάδα κινδυνεύει. Ήταν φανερά δυσαρεστημένος με τον Τσίπρα, έλεγε ότι άλλα συμφωνούσαν και άλλα έλεγε ο Τσίπρας προς τα έξω. Ήταν δυσαρεστημένος και με τις κυβερνήσεις της Ν.Δ., μας είπε ότι δεν του έδιναν ακριβή στοιχεία όταν ήταν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. Άφησε να εννοηθεί ότι θα βάλει πλάτη, ότι ο μεγάλος του σύμμαχος θα είναι ο Ολάντ, θα πρέπει όμως να πείσει τους Γερμανούς που έχουν επιφυλάξεις».

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η παρέμβαση ήταν επιτυχής. Πάντως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει και αξιολογεί κάπως διαφορετικά τα γεγονότα. «Ο Γιούνκερ είχε μια σημαντική θετική στιγμή όταν είπε την περίφημη φράση ‘The game is over‘ εναντίον των πλαστών στατιστικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2009, που άφησε έλλειμμα 15,1% ενώ ισχυριζόταν, με πλαστά στοιχεία ότι ήταν μόλις 6%» λέει στην DW. «Από το 2010 μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015 ο Γιούνκερ, είτε ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, είτε στο ξεκίνημά του ως πρόεδρος της Κομισιόν, δεν διαφοροποιούνταν από τη λάθος συνταγή των μνημονίων και των λάθος πολλαπλασιαστών. Ο Γιούνκερ αρχίζει να παίζει έναν θετικό ρόλο ιδίως μετά το δημοψήφισμα. Εκεί λειτουργεί ρεαλιστικά και συμβάλλει στην απενεργοποίηση της βόμβας Σόιμπλε για Grexit, μίας βόμβας που είχε ενεργοποιηθεί από το 2012».

Τηλέφωνα στον Γιούνκερ για «να μην ασχολείται»

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, την Τρίτη, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «κάποιοι» πρωθυπουργοί του τηλεφωνούσαν, ζητώντας του να μην ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα. Άρα μιλάμε για περισσότερες από μία κυβερνήσεις που εξέφραζαν αντίρρήσεις. Αλλά ποιες κυβερνήσεις; Μία εκτίμηση από τον Γιώργο Κύρτσο: «Υποθέτω αυτές που έχουν μια γερμανική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας- που είχαν μάλλον, γιατί τώρα έχουν αλλάξει αυτά κάπως. Η αντίληψη των υπουργών Οικονομικών που έβαλαν τις υπογραφές και πήραν το πολιτικό ρίσκο- Σόιμπλε και άλλοι- ήταν ότι εμείς υπογράφουμε, εμείς είμαστε εκτεθειμένοι στην κριτική των φορολογούμενων πολιτών, εσείς τί ανακατεύεστε; Ή τέλος πάντων μπορείτε να ανακατευθείτε, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Εκεί λοιπόν η παρέμβαση του Γιούνκερ, ο οποίος ξεπέρασε ενδεχομένως τα όρια, ήταν πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει ότι ετοιμάζεται να γράψει τα απομνημονεύματά του. «Ελπίζω ότι εκεί θα πει περισσότερα», επισημαίνει με νόημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για να προσθέσει ότι «μπορεί και να τον νοσταλγήσουμε, συγκρίνοντάς τον με τις πρώτες εμφανίσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν». Όσο για τον Γιώργο Κύρτσο, επισημαίνει ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Έχει και έναν συναισθηματισμό που δεν υπάρχει πάντοτε στα ανώτατα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών, επομένως μπόρεσε να συνεργαστεί πάρα πολύ καλά με τους εκπροσώπους της Ελλάδας»

Έμφαση στο ελεύθερο εμπόριο

Κατά τα άλλα, στον απολογισμό του ενώπιον των ευρωβουλευτών ο Γιούνκερ έδωσε έμφαση σε ένα κομμάτι που μάλλον έχει περάσει στα «ψιλά» της επικαιρότητας, αν και θεωρείται καίριας σημασίας για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας: την ανάπτυξη των διεθνών εμπορικών σχέσεων ως αντίδοτο στον απομονωτισμό του Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα η ΕΕ να έχει συνάψει πλέον εμπορικές συμφωνίες με 60 χώρες. Το σχόλιο από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ευρώπη έπρεπε να έχει μία στρατηγική, γιατί συμπιέστηκε μέσα από τον πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ. Τί έκανε λοιπόν ο κ.Γιούνκερ; Είπε ότι εγώ θα προχωρήσω επιθετικά στις επορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Έτσι έγινε με τον Καναδά στη θητεία του. Και όντως ο κ.Γιούνκερ- στον βαθμό που μπορώ να κρίνω τώρα που ασχολούμαι πιο επισταμένα- ακολούθησε τη σωστή στρατηγική»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ