Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει 2,1% – 2,3% του ΑΕΠ για τις αμυντικές του δαπάνες, ενώ πιέσεις στο εσωτερικό ζητούν αύξηση στο 2,5%. Η αναφορά στις αμερικανικές εκλογές του φθινοπώρου.Το επίσημο δελτίο τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε σήμερα κλείνει με την αναφορά του «βρετανικού DNA» του ΝΑΤΟ από την αρχή της δημιουργίας του. Η πρώτη του έδρα στο Λονδίνο και ο πρώτος του Βρετανός Γενικός Γραμματέας, Λόρδος Χέιστινγκς Λάιονελ Ίσμαϊ, είναι τα βασικά του σημεία σε αυτή τη σύνδεση.

75 χρόνια μετά από την υπογραφή του γνωστού και ως Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις 4 Απριλίου του 1949, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, για να γιορτάσουν αλλά και να επισφραγίσουν την ισχυροποίηση της συμμαχίας του.

Δηλώσεις Κάμερον

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με εκπρόσωπό του τον υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Λόρδο Ντέιβιντ Κάμερον, δείχνει έτοιμο για πιο αποφασιστικές κινήσεις. «Το ΝΑΤΟ είναι όσο ποτέ άλλοτε πιο ισχυρό, πιο ενωμένο και πιο επίκαιρο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ένταξη των πιο πρόσφατων μελών της αμυντικής συμμαχίας, δηλαδή της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Με αφορμή αυτό, πίεσε τα μέλη για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Για να διασφαλίσουμε αυτή την ισχυροποίηση, πολλές χώρες διαθέτουν ήδη περισσότερα από το 2% των αμυντικών τους δαπανών και είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλα τα μέλη της συμμαχίας». Υπενθυμίζεται, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει κάτι μεταξύ 2,1% με 2,3% του ποσοστού του ΑΕΠ της χώρας, ενώ μετά το ξέσπασμα των πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ υπάρχουν όλο και εντονότερες πιέσεις στο εσωτερικό ώστε αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, από τα 32 μέλη που αποτελείται το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην κατάταξη των αμυντικών δαπανών στο 3,01%, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 3,49% και την Πολωνία στο 3,9%, ενώ η Βρετανία βρίσκεται 10η στο σχετικό διάγραμμα με 2,07%.

Υπενθυμίζεται, ότι ο όρος του 2% ως δέσμευση των μελών είχε τεθεί 10 χρόνια πριν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Το ποσοστό αυτό ήταν το χαμηλότερο που είχε συμφωνηθεί, καθώς από το 1990 και μετά μειωνόταν σταδιακά ώστε να «επισφραγιστεί» και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Παράλληλα, ο Λόρδος Κάμερον ζήτησε τη στήριξη των συμμάχων σε κάτι που αναφέρεται ως βρετανική πρωτοβουλία για την αγορά πυραύλων και πυρομαχικών προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Είναι αναγκαία (τα βήματα αυτά) μπροστά στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα και σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο». Σε αυτό το κλίμα, και μία ημέρα πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του και από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει διαθέσει σχεδόν 12 δισεκατομμύρια λίρες για στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τανκς, συστημάτων αεράμυνας αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ και πρέπει να διατηρήσουμε την κρίσιμη υποστήριξή μας προς τη χώρα ώστε να κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θέλησε να υπενθυμίσει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να ενσωματώσει στους κόλπους του και την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τη συναίνεση όλων των συμμάχων για τη μελλοντική ένταξή της.

Η αναφορά στις αμερικανικές εκλογές

Στο κλίμα αυτό, μια από τις πρώτες δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον έξω από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν και το ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών «είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ φέτος το καλοκαίρι στην Ουάσινγκτον (9-11 Ιουλίου) να είναι επιτυχής και ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστούμε για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών το φθινόπωρο, όποιο και αν είναι αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και νυν υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής, Ντόναλντ Τραμπ, έχει «απειλήσει» την αμυντική συμμαχία με έξοδο της χώρας, αν η Ευρώπη και κάποια μέλη της δεν εκπληρώσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες δίκαια, γιατί χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά δεν υπάρχει καν», είχε δηλώσει μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 19 Μαρτίου στο βρετανικό κανάλι GB NEWS και στον Νάιτζελ Φάρατζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ