Ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος ευχαριστεί τον Αλέξανδρο Καρόζα με τη δωρεά του λευκώματος «40 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου»

Πριν λίγες μέρες, ο ομογενής συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας επισκέφθηκε τα γραφεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Γρηγόρη Παπαχρήστου.  Ο Αλέξανδρος Καρόζας   που κατάγεται από τη Ρητίνη Πιερίας, μένει μόνιμα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, εργάζεται εκεί ως συνθέτης και παράλληλα δραστηριοποιείται και ως παραγωγός συναυλιών στην Ευρώπη.  Ο πρόεδρος τους ΟΡ.ΦΕ.Ο αφού τον καλωσόρισε, του ευχήθηκε καλή διαμονή στην όμορφη Πιερία, όπου θα μείνει για μικρό χρονικό διάστημα για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Στον Αλέξανδρο Καρόζα χάρισε την καλαίσθητη και εμπεριστατωμένη έκδοση «40 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου», η οποία αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στον ιστορικό αυτό θεσμό της Πιερίας. Τέλος, για την επίσκεψή του ο Αλέξανδρος Καρόζας, δήλωσε: «Έχω επισκεφθεί το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Τι ωραία έκπληξη. Οι άνθρωποι εκεί εργάζονται με μεράκι και αγάπη. Σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το θέατρο Δίου, μια από τις αρχαιότερες δημιουργίες, είναι ένα δώρο για την τέχνη. Αυτό το φεστιβάλ πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Και οι μεγαλύτεροι διεθνείς καλλιτέχνες πρέπει να συμμετέχουν εδώ. Θα αφοσιωθώ σε αυτό …».

Ο Αλέξανδρος Καρόζας γεννήθηκε στην Κατερίνη, στους πρόποδες του Ολύμπου στην Ελλάδα, που σε ηλικία επτά ετών έπρεπε να εγκαταλείψει. Οι εντυπώσεις από την πατρίδα του αντικατοπτρίζονται κυρίως στην μουσική του πρώτου του δίσκου „O Οδυσσέας του Βορρά„, αλλά και τα CD που ακολουθούν, „Αφιέρωμα στον Καβάφη / Hommage a Kavafis“, „Tο όνειρο του ‘Ικαρου“ και „Opus Xenon“, είναι ζωντανή απόδειξη της προσπάθειάς του να εναρμονίσει το μοντέρνο με την παράδοση, τα ηλεκτρονικά με τα κλασσικά μουσικά όργανα, την έμπνευση με το σχέδιο. Ο Αλέξανδρος Καρόζας μένει στην Φρανκφούρτη/Μάιν, στο Βερολίνο και στην Κωνσταντινούπολη, αισθάνεται όμορφα σε αυτό τα κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έχει αναπτύξει από πολύ νωρίς επαφές με την διεθνή μουσική σκηνή. Η μουσική του είναι μία γέφυρα ανάμεσα στους πολιτισμούς. Η πιο σημαντική του μουσική εμφάνιση μέχρι σήμερα είναι την Πρωτοχρονιά του 2000 / Χιλιετηρίδα στην Στήλη της Νίκης στο Βερολίνο στην μεγαλύτερη παράσταση φωτός του κόσμου, που σκηνοθέτησε ο Gert Hof. Η σημαντικότερη σύνθεσή του είναι η μελοποίηση των ποιημάτων του ‘Ελληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές με καλλιτέχνες όπως ο Hossam Ramzy, Joan Faulkner, Richard Williams, Steven Rodby, το συγκρότημα Oregon και συνεργάστηκε με πολλές ορχήστρες, όπως η Κρατική Ακαδημαική Ορχήστρα Πετρούπολης και η Γερμανική ‘Οπερα Βερολίνου. Ο Αλέξανδρος Καρόζας παρήγαγε όπερες και συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και μία ζωντανή ηχογράφηση με τον Γιώργο Νταλάρα στην Alte Oper Φρανγφούρτης. Σήμερα συνθέτει επίσης μουσικές για κινηματογραφικές ταινίες καθως και για παραστάσεις με συστήματα πολυμέσων (μουλτιμίντια). Ο Αλέξανδρος Καρόζας πείθει με την προσωπικότητά του και την φυσικότητά, με την οποία εναρμονίζει τα στοιχεία σε κάτι καινούργιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ