Το Λιοντάρι της Χειμάρρας που δόξασε τον Ελληνισμό
07.07.2010. Βρεθήκαμε με μια παρέα στη Βοστώνη χθες βράδυ όπου συναντήσαμε τον πολυ-oλυμπιονίκη της Άρσης Βαρών Πύρρο Δήμα. Απλός και συγκρατημένος, ένας άνθρωπος μετρημένος είναι ο σύγχρονος Άτλας που για τέσσερες ολυμπιάδες δόξασε την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό κερδίζοντας τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλές άλλες πρωτιές σε Πανευρωπαϊκούς και σε Παγκόσμιους Αγώνες της Άρσης Βαρών!
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και διαφημήσεις μια μικρή ομάδα συμπατριωτών του από τη Βόρειο Ήπειρο συναντήθηκε μαζί του στη Βοστώνη και κατόπιν για φαγητό στο εστιατόριο Δεσφίνα του Cambridge. Έτσι το ήθελε ο Πύρρος, απλά.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου γνώριζε ότι θα έρθει μια παρέα αλλά ούτε αυτός ούτε και οι πελάτες που ήταν παρόν δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν στη παρέα αυτή ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο Ολυμπινίκης μας Πύρρος Δήμας.
Λιγοστοί ήταν αυτοί που γνώριζαν τον ερχομό του Πύρρου και γι αυτό επειδή ο πολύ-ολυμπιονίκης είναι low profile και θέλει να περνά απαρατήρητος. Φιλιά, εναγκαλισμοί, όλοι να του σφίξουν το χέρι, να πάρουν αυτόγραφο.
Υπερήφανος ο Πύρρος Δήμας που είναι Έλληνας μου λέει: «άρχισα τον αθλητισμό και να σηκώνω βάρη από επτάμισι χρονών. Ο πατέρας μου, (Βίκτωρ Δήμας) με προωθούσε στο άθλημα που είχα κλήση, της μάνας μου δεν της πολυάρεσε». Στις αρχές του 1990 η οικογένεια του Πύρρου Δήμα έρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο στην Ελλάδα. Δύσκολα τα χρόνια. Είναι η εποχή που «άνοιξαν» τα σύνορα με την Αλβανία και μαζί με τους Βορειοηπειρώτες περνούν στην Ελλάδα και πολλοί Αλβανοί.
Μερικοί ρατσιστές θα τους ονομάσουν όλους Αλβανούς. Είναι κάτι που τον πειράζει το Πύρρο Δήμα ακόμα και σήμερα. Άδικο έχει;
Αυτός που σήκωσε τα βάρη και υψώθηκε η Ελληνική σημαία σε τέσσερες Ολυμπιάδες, αυτός που για τα κατορθώματα του ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος τόσες και τόσες φορές σε όλο τον κόσμο!
Να τι λέει ο Πύρρος Δήμας «Θυμάμε το 1992 η Ελληνική αποστολή φεύγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. Αθλητικά και ψυχολογικά είμαι έτοιμος να πάω αλλά δεν έχω διαβατήριο, μου υποσχέθηκαν ότι μέχρι την τελευταία ώρα γίνονται ενέργειες. Περιμένω στο αεροδρόμιο και με τρώει η αγωνία. Τελικά μου έφερε το διαβατήριο μου ο οδηγός του τότε Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και έφυγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Πήγε στην Βαρκελώνη και αγωνίστηκε σπάζοντας κάθε προσδοκία. Το λιοντάρι από τη Χειμάρρα χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο. Θα ακολουθήσουν οι Ολυμπιακοί της Ατλάντας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1996 όπου ο Πύρρος θα πάρει πάλι το χρυσό μετάλλιο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στo Sydney πάλι το λιοντάρι της Χειμάρρας θα πάρει το χρυσό.
Έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 2004. Ο Πύρρος Δήμας έχει τρία χρυσά μετάλλια. Για την Αθήνα, την Ελλάδα και όλο τον Ελληνισμό καίτοι είναι κουρασμένος και προέρχεται από τραυματισμό θα αγωνιστεί και με το πείσμα που τον διακρίνει θα στεφθεί για άλλη μία φορά Ολυμπιονίκης παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο.
Τότε, στο κλειστό της Νίκαιας, είμαστε εκεί και είδαμε το Πύρρο αφού ολοκλήρωσε τις προσπάθειες του να βγάζει τα αθλητικά του παπούτσια. Ο πρωταθλητής κόσμου, ο Ολυμπιονίκης αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά, για μιά ακόμα φορά νικητής.
Αυτός είναι ο Πύρρος Δήμας που το βράδυ καθίσαμε και συζητήσαμε για τον αθλητισμό, την άρση βαρών, την Ελλάδα τη Βόρειο Ήπειρο.
Η σύζυγός του είναι από το Λιτόχωρο Πιερίας. ‘Εχουν τέσσερα παιδιά, την Ελένη 15 χρονών, τον Βίκτωρ 12, τη Μαρία 10 και τον Νίκο ενάμισι. Σε παρατήρηση μου «και είσαι νέος ακόμα…» χαμογελά και απαντά «υγεία να υπάρχει».
Συζητάει με τους συμπατριώτες του από τη Χειμάρρα για κοινούς γνωστούς και συγγενείς. Ενδιαφέρετε για το σήμερα και ανυπομονεί για το αύριο.
Σε ερώτηση μου «τι γίνεται με την Ελλάδα του σήμερα;» ο Πύρρος Δήμας απαντά χωρίς πολύ σκέψη. «Η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα και πρέπει όλοι οι Έλληνες να ενδιαφερθούμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Ο καθένας και η κάθε μία να σηκώσει το βάρος για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Εγώ αγωνίστηκα και σήκωσα τα βάρη δεν ζήτησα από κανέναν να σηκώσει τα βάρη».
Μια απάντηση που πρέπει να γίνει η «σημαία» του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Σε άλλη παρατήρηση μας «τα αρνητικά δημοσιεύματα του τύπου διεθνώς κάνει τα παιδιά μας να ντρέπονται για την Ελλάδα του σήμερα;» Ο Πύρρος παίρνει σοβαρό ύφος και ένας κόμπος ανεβαίνει στο λαιμό του «έγιναν πολλά λάθη και ο καθένας μας στην Ελλάδα φέρνει τη δική του ευθύνη, κι εγώ ακόμα, αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Η Ελλάδα πάντοτε είχε φίλους και εχθρούς, πρέπει να ανασυνταχθούμε για να πάμε μπροστά».
Ο Πύρρος Δήμας είναι Ταγματάρχης στον Ελληνικό στρατό και είναι υπερήφανος γιατί υπηρετεί την Ελλάδα «Με ενοχλεί που ακόμα και σήμερα όταν επισκέπτομαι σχολεία στην Ελλάδα τα παιδιά με ρωτούν από πού είμαι και τους λέω από τη Βόρειο Ήπειρο. Μου απαντούν “Αλβανός δηλαδή”». Το είπε με τόση στεναχώρια που μας κάνει να αναρωτιόμαστε όταν λένε έτσι για τον Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Πύρρο Δήμα τι να λένε για εμάς και τα παιδιά μας στην Αμερική;
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των άλλων παρευρέθησαν οι: Μενέλαος Σωτήρης, Πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου “Βόρειος Ήπειρος” Βοστώνης με την σύζυγό του Τζούλια και τα παιδιά τους Φώτη και Άννα, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νέστωρας Μπολάνος, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ράμμος, ο πρώην Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου Θεόδωρος Ρέτζας, ο Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτική Ομοσπονδίας Δημήτρης Κούτουλας που είναι και Πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συλλόγου του Worcester, MA και η Ειδική Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Eva O’Brien, ο Βασίλειος Καυκάς, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Nέας Aγγλίας (Βοστώνης), ο Γεώργιος Νάνης μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας.