«Το βιβλίο αυτό είναι και ένα μνημόσυνο στους εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίους αδελφούς μας που υπήρξαν θύματα ενός οργανωμένου απάνθρωπου σχεδίου που είχε στόχο την εξαφάνιση των Χριστιανών της καθ’ ημάς Ανατολής. Άνθρωποι που έπεσαν θύματα ενός σατανικού σχεδίου αποχριστιανοποίησης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Άννας Καρακασίδου-Μπίσκα«Επώδυνα μυστικά – Λυτρωτικές αλήθειες».

Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από την Μικρά Ασία, αναφέρθηκε εκτενώς σε προσωπικές εμπειρίες με ελληνόφωνους Ποντίους και κρυπτοχριστιανους που γνώρισε ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην Πόλη αλλά και στα κατά καιρούς προσκυνήματα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στον Πόντο και την Καππαδοκία.

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι το σχέδιο κατά των Χριστιανών της καθ’ ημάς Ανατολής «συμπεριελάμβανε ακόμη τους Έλληνες της Ιωνίας, τους Αρμένηδες και τους Ασσύριους αλλά και όλους τους άλλους, από κάθε περιοχή, από την Καππαδοκία, την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, που σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στο όνομα της τουρκικής καθαρότητας. Το που οδήγησε αυτή η ιδεοληψία το βλέπουμε σήμερα καθαρά στα τεκταινόμενα της γείτονος που προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας στο παρελθόν και να αναστήσει το οθωμανικό απολίθωμα, διολισθαίνοντας στον αυταρχισμό και στον ισλαμιστικό ολοκληρωτισμό. Και γι’ αυτό και οι απόγονοι των δραστών αρνούνται ακόμη να αναγνωρίσουν αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε τότε και αντιθέτως το συνεχίζουν εφαρμόζοντας σήμερα πια τη γενοκτονία της μνήμης με την μετατροπή εκκλησιών σε τεμένη».

Ο κ. Χαρακόπουλος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν, γιατί όταν «η ταυτότητα για έναν άνθρωπο είναι δομικό στοιχείο της ύπαρξής του, όταν χωρίς αυτήν, ή όταν αυτή είναι ελλιπής, χάνει την ακεραιότητά του», να συμβαίνει «αυτή η επίθεση εναντίον της ταυτότητας στη χώρα μας; Γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Μια ολομέτωπη επίθεση σε κάθε στοιχείο που συγκροτεί την ελληνική ταυτότητα, τη γλώσσα, την ιστορία, τις παραδόσεις, τη θρησκεία. Κάποιοι κύκλοι τυφλωμένοι από ιδεοληψίες και εμμονές θέλουν να αλλοιώσουν και να εξαφανίσουν ει δυνατόν ότι μας κάνει αυτό που είμαστε.

Είναι άραγε τυχαίο ότι οι ίδιοι κύκλοι αρνούνται τον όρο Γενοκτονία για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αλλά και εν γένει των Χριστιανών της Ανατολής; Ασφαλώς και όχι. Και αν οι χριστιανοί αδελφοί μας στην Τουρκία κρύβονται για να επιβιώσουν από την εκδικητικότητα των αλλόδοξων, εδώ στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εσωτερική καταπίεση, πιο ύπουλη και ίσως και πιο επικίνδυνη, που ξεκίνησε με το ‘‘Συνωστισμό’’ της κ. Ρεπούση».

Και ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «γι’ αυτό και ο αγώνας για την ταυτότητα και τη μνήμη είναι αγώνας ζωής του ελληνισμού. Δεν είναι αγώνας οπισθοφυλακής για ξεχασμένες ιστορίες. Είναι για το σήμερα και κυρίως το αύριο. Για έναν κόσμο που δεν θα έχει χάσει την ψυχή του».

Η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Αννας Καρακασίδου–Μπίσκα διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, τις εκδόσεις Κυριακίδη και τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας.

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας–Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Γιουρμετάκης.