. Σύμφωνα με έρευνα-μελέτη μεγάλης εταιρείας, με αντικείμενο τις μελλοντικές προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα

-Την στιγμή, που το συνολικό αμερικανικό χρέος ανέρχεται σχεδόν σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέπεται, πλέον, να πουλάει νέα ομόλογα και η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνει τα έξοδά της μόνον από τα έσοδά της!

-Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν έχει ακόμη επαναφέρει την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται από πολλούς δεδομένη!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Ο “εφιάλτης” του χρέους επιστρέφει και πάλι στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική Κυβέρνηση θα έχει, πλέον, ως μόνη πηγή χρηματοδότησης, τα έσοδα του προϋπολογισμού της!

Αυτό τονίζουν ειδικοί διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, που επισημαίνουν, πως το συνολικό αμερικανικό χρέος ανέρχεται σχεδόν σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Οι ίδιοι σημειώνουν, ότι το όριο χρέους ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2015, ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέπεται, πλέον, να πουλάει νέα ομόλογα, κάτι που σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνει τα έξοδά της μόνον από τα έσοδά της!

Οι ειδικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας, πως οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Η εν αναμονή κίνηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια, θεωρείται δεδομένη από τους ίδιους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, την ώρα, που τα διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζουν τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης, που ακολούθησε την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας “Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το όριο χρέους των ΗΠΑ ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2015 και η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι τώρα.

Πριν από μερικά χρόνια, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ χρειάστηκε να κατεβάσει “ρολά”, επειδή δεν μπορούσε, πλέον, να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους.

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν έχει ακόμη επαναφέρει την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην έχει εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού στην οικονομία!

 

“Μια αθέτηση υποχρεώσεων από τις ΗΠΑ θα συντάραζε τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη, θα πάγωνε την, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αγορά αμερικανικών ομολόγων, δηλαδή την βασική δεξαμενή δανεισμού στον κόσμο, θα προκαλούσε την κατάρρευση του δολαρίου και θα πυροδοτούσε μια ύφεση, που θα εξελισσόταν σε ένα νέο μεγάλο κραχ”, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg” σε παλαιότερο δημοσίευμά του, αναφερόμενο στο χειρότερο σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ανώτατο όριο του χρέους, είναι το νόμιμο ποσό, που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να δανειστεί για να πληρώσει τους λογαριασμούς της Κυβέρνησης, που αφορούν την κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία, τους μισθούς των στρατιωτικών, τις επιστροφές φόρων και τους τόκους για το χρέος. Το όριο αυτό καθορίζεται από το Κογκρέσο. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί αναλυτές, όταν το Κογκρέσο αυξάνει το όριο, απλώς επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις για τους λογαριασμούς των δαπανών, που το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει. Ωστόσο, το Κογκρέσο ανέστειλε το όριο το 2015 και η προθεσμία λήγει τώρα. Το Κονγκρέσο πρέπει να επαναφέρει το όριο σε περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η “Μεγάλη Ύφεση” έληξε τον Ιούνιο του 2009. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν έχει ακόμη επαναφέρει την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ σε φυσιολογικά επίπεδα, αν και έχουν περάσει οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχει εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού στην οικονομία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ