-Οι Αλβανοί εθνικιστές ζητούν κατά την διαδικασία οριοθέτησης, να μην συμπεριληφθούν δύο περιοχές, οι οποίες «καταλογίζονται» στο Μαυροβούνιο, και τις οποίες θεωρούν αυθαίρετα ως αλβανικές.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων “Dvevni Avaz”, η γνωστή εθνικιστική οργάνωση «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» απείλησε, ότι θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ των Αλβανών και των Μαυροβούνιων, αν η Συμφωνία για την οριοθέτηση συνόρων με την χώρα αυτή επικυρωθεί.
Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η αλβανική αυτή εθνικιστική οργάνωση κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα του Μαυροβουνίου να απορρίψουν την Συμφωνία, επειδή με την αποδοχή της θα «αναλάβουν εξολοκλήρου την ευθύνη για το ξέσπασμα ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών».
Στην διακήρυξη της οργάνωσης αυτής, που δημοσιεύθηκε και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται, ότι οι βουλευτές από το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου θα θεωρηθούν ως προδότες, αν στην συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας οριοθέτησης.
Η «Αλβανικός Εθνικός Στρατός», ανακοίνωσε, ότι τα μέλη του θα «αναπτυχθούν» σε ορισμένες τοποθεσίες για να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης.

Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου: “Η μη έγκριση της οριοθέτησης θα επιφέρει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το πολιτικό μέλλον της χώρας, διότι θα ξεκινήσει μια παράδοση, όπου η αλήθεια και τα δικαιώματα θα μπορούσαν να αμαυρωθούν από την βία και τον εκβιασμό”

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους βουλευτές του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, γιατί, διαφορετικά, θα θέσουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι σημαντική για τις σχέσεις της χώρας με τους κύριους υποστηρικτές της, που είναι ο ΟΗΕ, αλλά και οι ΗΠΑ.
«Δεν θέλω να πιστεύω, ότι το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου δεν θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, διότι η ζημιά θα ήταν πολύ μεγάλη για την χώρα . Η μη έγκριση της οριοθέτησης θα επιφέρει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το πολιτικό μέλλον της χώρας, διότι θα ξεκινήσει μια παράδοση, όπου η αλήθεια και τα δικαιώματα θα μπορούσαν να αμαυρωθούν από την βία και τον εκβιασμό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
Οι Αλβανοί εθνικιστές ζητούν κατά την διαδικασία οριοθέτησης, να μην συμπεριληφθούν δύο περιοχές, οι οποίες «καταλογίζονται» στο Μαυροβούνιο, και τις οποίες θεωρούν αυθαίρετα ως αλβανικές. Πάντως, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, οι εξελίξεις για το θέμα αυτό θα είναι ραγδαίες και θα αποτελέσουν έναν ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης και κινδύνου για ολόκληρα τα Βαλκάνια!

Tirana_View_from_Sky_Tower_4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ