Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έχει εγκαινιάσει από το 2013, και με την οικονομική υποστήριξη του Ορθοδόξου Ιδρύματος Virginia H. Farah Foundation τη διοργάνωση δημόσιας διάλεξης και εξειδικευμένου θεολογικού – πατρολογικού σεμιναρίου με προσκεκλημένο κάθε φορά ομιλητή, έναν επιφανή ορθόδοξο θεολόγο. Στο πλαίσιο αυτό μετά τους π. Andrew Louth, (Ομότιμο Καθηγητή Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπίστημιο του Duhram (Μ. Βρετανία), και Επισκέπτη Καθηγητή Ανατολικής Ορθόδοξης θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ (Ολλανδία), π. John Behr, (Κοσμήτορα και Καθηγητή Πατρολογίας στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) και Richard Swinburne, (Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφίας του Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και Ομότιμο μέλος του Oriel College και της Βρετανικής Ακαδημίας), την φετινή χρονιά ο κεντρικός ομιλητής τόσο της δημόσιας διάλεξης όσο και του ειδικού σεμιναρίου, θα είναι ο Αριστοτέλης Παπανικολάου, Καθηγητής Θεολογίας στην έδρα Ορθόδοξης θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.). Ο Παπανικολάου είναι επίσης συν-ιδρυτής και συν-διευθυντής του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου και Senior Fellow στο Κέντρο για την Μελέτη του Νόμου και της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Emory (Η.Π.Α.).
Ο Καθηγητής Αριστοτέλης Παπανικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο (Ιλινόις, Η.Π.Α.). Οι γονείς του ήταν ο π. Βύρων Στυλιανός Παπανικολάου (από το χωρίο Δασύλλιο του Νομού Κοζάνης και η Ξανθίππη (Κάσσω) Παπανικολάου (από το χωριό Πεντάλοφος του Νομού Γρεβενών). Το 2012 έλαβε βραβείο Αριστείας για την διδασκαλία του σε προπτυχιακά τμήματα στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Τα ερευνητικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Παπανικολάου περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν γενικά στην ορθόδοξη θεολογία, και ειδικότερα στην τριαδική και πολιτική θεολογία. Το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στη μελέτη της σχέσης μεταξύ θεολογικής ανθρωπολογίας, βίας και αρετών. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών σε συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει επιμεληθεί μαζί με άλλους συλλογικά έργα και έχει επίσης εκδώσει δυο αυτοτελείς μονογραφίες: Από τα πιο πρόσφατα έργα του είναι: The Mystical as Political: Democracy and Non-Radical Orthodoxy (Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press, 2012), Being with God: Trinity, Apophaticism, and Divine-Human Communion (Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press, 2006), Orthodox Constructions of the ‘West’, eds. George Demacopoulos and Aristotle Papanikolaou (New York: Fordham University Press, 2013), Orthodox Readings of Augustine, eds. George Demacopoulos and Aristotle Papanikolaou (St. Vladimir’s Seminary Press, 2008), Thinking through Faith: New Perspectives from Orthodox Christian Scholars, eds. Aristotle Papanikolaou and Elizabeth Prodromou (St. Vladimir’s Seminary Press, 2008), κ.ά. Τέλος έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική, διαβάζει ρωσική λογοτεχνία και λατρεύει την ελληνική μουσική και παράδοση.
Ο Καθηγητής Παπανικολάου θα δώσει δημόσια διάλεξη (στα ελληνικά) στην Θεσσαλονίκη (Τετάρτη 11 Μαΐου, 2016, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ., ώρα 18.00 μμ.), στον Βόλο (Πέμπτη 12 Μαΐου, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλία, Μελισσάτικα, ώρα 19.30) και την Αθήνα (Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016, Κτήριο Κ. Παλαμάς, Ακαδημίας και Σίνα, ώρα 18.00 μμ.) με θέμα: «Πόλεμος και Βία: Η πολιτική της θέωσης και η προσφυγική κρίση», καθώς επίσης και σεμινάριο (στα αγγλικά) στην Αθήνα (Σάββατο 14 Μαΐου 2016) με θέμα: «Από τη Σοφία στο Πρόσωπο: Η πορεία της ορθόδοξης θεολογίας του 20ου αιώνα από τους π. S. Bulgakov και V. Lossky στους π. D. Staniloae και Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα». Στο ειδικό σεμινάριο εκτός από τον κεντρικό ομιλητή θα λάβουν μέρος με παρεμβάσεις ο Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Ανώτερης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge, Ερευνητής Καθηγητής Πανεπιστημίου Winchester (Μ. Βρετανία). Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο απαιτείται προ-συνεννόηση με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Καθηγητή Αριστοτέλη Παπανικολάου στην Ελλάδα πρόκειται να παρουσιαστεί και η έκδοση σε ελληνική μετάφραση του βιβλίου του The Mystical as Political: Democracy and Non-Radical Orthodoxy, στη σειρά «Εν Διαλόγω» υπό τον τίτλο: Η πολιτική της θέωσης. Η Ορθοδοξία συναντά τη Δημοκρατία, (μτφρ. Δρ. Νικολάου Ασπρούλη Επιστημονικού Συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και του περιοδικού Θεολογία), που επίκειται να κυκλοφορήσει το αμέσως προσεχές διάστημα από την Εκδοτική Δημητριάδος, το εκδοτικό τμήμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

papanikolaou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ