-Οι αποκαλύψεις σχετικά με τους κινδύνους “bail in” στις καταθέσεις έρχονται στον απόηχο των προειδοποιήσεων μιας νέας πτώσης στις τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία, ενώ η μεγάλη ιρλανδική ασφαλιστική εταιρεία FBD έχει σημαντικά προβλήματα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο κίνδυνος του “κουρέματος” των τραπεζικών καταθέσεων, (bail-in) εμφανίζεται τώρα και στην Ιρλανδία. Η ιρλανδική FBD, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, έχει σημαντικά προβλήματα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Irish Independent”.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με τους κινδύνους “bail in” στις καταθέσεις ήρθαν στον απόηχο των προειδοποιήσεων μιας νέας πτώσης στις τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία. Ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η οικονομία της Ιρλανδίας κινδυνεύει να υποστεί νέο “κραχ”, σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων.
Η ασφαλιστική εταιρεία FBD έχει μεταφέρει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα κατά το 2015. Η κίνηση είχε πραγματοποιηθεί υπό τον φόβο του “bail-in” και των χαμηλών αποδόσεων στις καταθέσεις.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Δ.Σ. της FBD στην “Irish Independent”, «οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, που προσφέρονται στις προθεσμιακές καταθέσεις από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τους φόβους, ότι οι νέοι κανόνες του “bail in”, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, μας οδήγησαν στην απόφαση να μεταφέρουμε τις καταθέσεις σε άλλες επενδύσεις».

Τα πρόσφατα stress tests των τραπεζών έδειξαν, ότι οι ιρλανδικές τράπεζες είναι οι πιο ευάλωτες στην Ε.Ε. σε περίπτωση μιας άλλης οικονομικής κρίσης

Ο νέος μηχανισμός διάσωσης στις καταθέσεις έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τις τράπεζες, θέτοντας ένα όριο ασφαλείας για τους καταθέτες 100.000 ευρώ. Υπάρχει μια πεποίθηση, ότι bail-ins αφορούν μόνο «τους πλούσιους καταθέτες», δεδομένου, ότι θα επιβληθούν σε όσους έχουν καταθέσεις μεγαλύτερες από τις εθνικές εγγυήσεις καταθέσεων. Αυτές οι εγγυημένες καταθέσεις είναι 100.000 ευρώ στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., 250.000 δολάρια στις ΗΠΑ και 75.000 στερλίνες στην Βρετανία, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εγγύηση των καταθέσεων αυθαίρετα, μειώθηκε από 100.000 σε 75.000 στερλίνες τον Ιούλιο του 2015.
Ωστόσο, ενδέχεται, σε μια δύσκολη στιγμή το ποσό των εγγυημένων καταθέσεων να μειωθεί σε 50.000 ευρώ, 50.000 στερλίνες και 50.000 δολάρια, ανάλογα με τη σοβαρότητα του επόμενου τραπεζικού “κραχ”.
Οι καταθέσεις της FBD στις ιρλανδικές τράπεζες μειώθηκαν από 451.000.000 ευρώ σε 305.000.000 ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες. Η ιρλανδική εφημερίδα “Irish Independent” υποστηρίζει, πάντως, ότι «οι κανόνες του “bail in” στις τράπεζες μπαίνουν στο παιχνίδι, οι εταιρικοί καταθέτες διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους».
Τα πρόσφατα stress tests των τραπεζών έδειξαν, ότι οι ιρλανδικές τράπεζες είναι οι πιο ευάλωτες στην Ε.Ε. σε περίπτωση μιας άλλης οικονομικής κρίσης.

“Το “bail in” είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τους επενδυτές, αποταμιευτές και τις εταιρείες διεθνώς”

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος ενός νέου “κραχ” στην αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Stefan Gerlach, ο οποίος αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος στο “BSI Bank” της Ζυρίχης. Ο ίδιος δηλώνει, ότι «έχοντας υποστεί την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς της πριν μια δεκαετία, η Ιρλανδία βιώνει μια φούσκα ανάκαμψης στις τιμές των ακινήτων, καθώς στο Δουβλίνο οι τιμές αυτές έχουν αυξηθεί περίπου κατά 50%» .
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές, πολλοί στην Ιρλανδία, ίσως θεωρήσουν, ότι το συμπέρασμα για νέο “κραχ” στην αγορά ακινήτων είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, αλλά το καθεστώς “bail in” είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τους επενδυτές, αποταμιευτές και τις εταιρείες διεθνώς σήμερα, καθώς πιστεύουν, ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι μεμονωμένη και δεν θα είναι η τελευταία.
Οι ίδιοι τονίζουν, ακόμη, ότι η διαφοροποίηση των καταθέσεων παραμένει ζωτικής σημασίας και ένας σημαντικός τρόπος για την προστασία από ένα “bail-in”, ενώ
ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ένας καταθέτης από “bail-in”, είναι να διαθέτει αποταμιεύσεις σε χρυσό.

220px-Ireland_(MODIS)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ