Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και οι Εκδόσεις Πατάκη αναγγέλλουν την έκδοση της μελέτης «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος» του Δημήτρη Καιρίδη (ISBN 978-960-16-6027- 1, τιμή 19 ευρώ). Η μελέτη αναπτύσσεται σε 373 σελίδες και αποτελείται από δυο μέρη: το πρώτο περιγράφει και αναλύει το ιστορικό πλαίσιο, στο εσωτερικό και διεθνώς, του φαινομένου «Καραμανλή» ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει αυτούσια τα δημοσιεύματα συνοδευόμενα από τον απαραίτητο σχολιασμό. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει μια επιλογή των πιο χαρακτηριστικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν για τον Καραμανλή σε πέντε διεθνή έντυπα κύρους (New York Times, The Economist, Der Spiegel, Die Zeit και Le Monde) κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας μέχρι το θάνατό του το 1998. Η μελέτη συμπληρώνεται από μια εκτενή βιβλιογραφία και ένα ευρετήριο.vivlio

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σημάδεψε την πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας και πιστώνεται με μεγάλες εθνικές επιτυχίες, όπως η οικονομική της ανάπτυξη, η εγκαθίδρυση ενός σταθερού δημοκρατικού πολιτεύματος και η ένταξη της χώρας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το έργο και η κληρονομιά του συνεχίζουν να παραμένουν επίκαιρα και να εμπνέουν, ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η μελέτη «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος» πρωτοτυπεί, γιατί παρακολουθεί τη διαδρομή του Έλληνα ηγέτη μέσα από τις ανταποκρίσεις και τα σχόλια του ξένου Τύπου. Με τον τρόπο αυτό, η δράση του αλλά και η ελληνική περίπτωση συνολικά, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο και αντιπαραβάλλονται με τις εμπειρίες άλλων λαών. Ο «Έλληνας Ντε Γκωλ» πίστεψε στη δυνατότητα της πολιτικής να βελτιώσει τη μοίρα του ελληνικού λαού και μόχθησε γι’ αυτό. Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, πίσω από το ελληνικό «πολιτικό θαύμα» της δημοκρατικής μετάβασης του 1974 βρισκόταν ένα πρότυπο δημόσιου άνδρα που προτιμούσε να είναι χρήσιμος παρά αρεστός.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διευθύνει τη «Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας» (www.olympiasummeracademy.org) και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης «Navarino Network» στη Θεσσαλονίκη (www. navarinonetwork.org). Στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός και Εθνοτικές Συγκρούσεις στα Βαλκάνια-Θεωρία και Πράξη, Αθήνα:

Ι. Σιδέρης, 2014, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

IΔΡΥΜΑ “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ . ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ”

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ