φωτό αρχείου

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η τελευταία έκρηξη επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, έχει ανησυχήσει πολλούς, όχι όμως αυτούς που θα έπρεπε να σηκώσουν το βλέμμα τους και να υψώσουν την φωνή τους προς μια χώρα, που επιδιώκει με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει την Αθήνα.

Η Ελλάδα δείχνει να μην παρασύρεται σε αυτό το ξέφρενο ρεσιτάλ απειλών, υπερπτήσεων και νέων μεταναστευτικών ροών, που σκοπό έχουν να την εμπλέξουν σε ένα θερμό επεισόδιο.

Στο νέο αυτό ανθελληνικό ντελίριο, έχουν επιστρατευθεί κανάλια και πληρωμένες από το καθεστώς πέννες, που πλειοδοτούν σε ενέργειες επί του πεδίου με στόχο τα Ελληνικά νησιά του Α. Αιγαίου.

Μιλούν για 152 νησιά που δεν έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα, αρνούνται τις Συνθήκες προ 100 ετών και δεν το κρύβουν λέγοντας ότι κάποια μέρα μπορεί αυτά να τα κατακτήσει η αναθεωρητική Τουρκία.

Σε μια χώρα που τα πάντα είναι ελεγχόμενα στα ΜΜΕ από τα σαράι του Σουλτάνου, το να βγαίνει κάποιος και να εκστομίζει τέτοιες άκρως επιθετικές προς την Ελλάδα κουβέντες, είναι όχι απλά απαράδεκτο, αλλά και ταυτόχρονα εκτός κάθε έννοιας και αρχής κανόνων Δικαίου και και Διεθνών Συνθηκών.

Κατά τα άλλα καθημερινά Τσαβούσογλου, Ακάρ και λοιπή κομπανία του Σουλτάνου λένε το τροπάρι τους περί δήθεν προβοκάτσιας, από πλευράς Ελλήνων, περί προκλήσεων και περί αρχών του Διεθνούς Δικαίου που το λογαριάζουν αλά Τούρκα.

Μας λέει ο Ερντογάν ότι συμφώνησε με τον Μητσοτάκη στην συνάντηση που είχε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο, να μην καταφεύγουν σε τρίτους και να μιλούν απευθείας οι δύο πλευρές και παράλληλα να χαμηλώσουν τους τόνους, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Πριν Αλέκτωρ φωνήσαι τρεις στις 24 Απριλίου Τουρκικά μαχητικά, άνευ λόγου και αιτίας, έκαναν υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Λέει ο νταής Ερντογάν ότι τον ενόχλησε, που ο Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ότι θα πρέπει να σκεφτούν που θα δώσουν πολεμικό υλικό λόγω της επιθετικότητας και της παραβατικότητας χωρών της περιοχής.

Μα ο ίδιος ο Ερντογάν, μετά τα όσα είπε εναντίον του Ε. Μακρόν, που τον χαρακτήρισε περίπου ανισόρροπο, σε συνάντηση που είχε μαζί του, τον παρότρυνε να μην δώσει τα Rafale και τις Belharra στην Ελλάδα, γιατί έχει υψηλό χρέος και δεν θα τον πληρώσει.

Εκείνος έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει αποτρεπτικά στις αγορές αεροπλάνων και φρεγατών από την Γαλλία, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να επισημαίνει στο νομοθετικό σώμα μιας χώρας, με την οποία έχει συνάψει διμερή αμυντική συμφωνία, να μην οπλίζει κάποιον που δρα επιθετικά εναντίον της.

Κι επειδή ότι και να λένε στην Τουρκία βάζουν και για κερασάκι την Ελλάδα, το τελευταίο και πιο πρόσφατο είναι αυτό που είπε ο Τσαβούσογλου για να δικαιολογήσει το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, ότι το ίδιο έκανε και η Ελλάδα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για ένδεκα χρόνια μέχρι να πει το ναι. Στην Τουρκία έχουν το ταλέντο να φοράνε το κοστούμι της ιστορίας στα μέτρα τους. Το θέμα της ονομασίας του κράτους που ιδρύθηκε μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, συνδέεται με μια καραμπινάτη παραχάραξη της ιστορίας.

Οι άνθρωποι είναι σλαβικής καταγωγής, στην περιοχή εμφανίστηκαν τον 8ο αιώνα και στον 20ο αιώνα αποφάσισαν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φόρεσαν περικεφαλαίες έφτιαξαν αγάλματα και έκαναν τα Σκόπια, Ντίσνεϋλαντ.

Η αξία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ δεν ήταν η ίδια με αυτή που έχει σήμερα για την Φινλανδία και την Σουηδία, που απειλούνται ευθέως από τον Τσάρο Πούτιν. Εξάλλου το γεγονός ότι δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες ξαφνικά και με την σύμφωνη γνώμη των πολιτών τους, ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κάτι σημαίνει για όσους πιστεύουν στην αξία της δημοκρατίας.

Το εκβιαστικό βέτο Ερντογάν στην ένταξη των δύο αυτών χωρών με το πρόσχημα ότι στηρίζουν οργανώσεις των Κούρδων που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, μια και στον δεκάλογο των απαιτήσεων της Άγκυρας έχει προστεθεί και η υποχρέωση να παρέχουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Βεβαίως αυτούς τους εκβιασμούς ο μόνος που δεν τους βλέπει είναι ο ανεκδιήγητος Στόλτενμπεργκ, που αρνείται να απαντήσει σε ερωτήματα των δημοσιογράφων για τον ρόλο της Τουρκίας, που παίζει εμφανώς το παιχνίδι του Πούτιν σε πολλά επίπεδα, από την ένταξη μέχρι την άρνηση να συνδράμουν στην επιβολή κυρώσεων.

Στην παντιέρα που έχουν σηκώσει για την στρατιωτικοποίηση των 16 όπως λένε νησιών του Α. Αιγαίου, δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί έχουν παρατάξει μια ολόκληρη στρατιά στα παράλια της Μικράς Ασίας και γιατί έχουν και μια πληθώρα αποβατικών στις ακτές τους;

Αυτά δεν τα βλέπει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μιας και επίσημα δεν έχει δηλωθεί η παρουσία τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ούτε διαβάζει ο Νορβηγός πρώην Πρωθυπουργός το άρθρο 13 της Συμμαχίας, που επιβάλλει στα μέλη της να σέβονται κανόνες και αρχές, που διέπουν τα δημοκρατικά καθεστώτα της Δύσης.

Ο φυλακισμένοι ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος, ο ισοβίτης Καβάλα μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής χωρίς δίκη στα μπουντρούμια του Ερντογάν, δεν λένε τίποτα σε Δύση και ισχυρούς παίκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ;

Γιατί Πούτιν και Ερντογάν είναι παρεάκια, μιας και συντηρούν με διώξεις τα αυταρχικά τους καθεστώτα, και όποιος δεν τους αρέσει τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί, τον χαρακτηρίζουν τρομοκράτη και τον στέλνουν στην φυλακή.

Καιρός να ξυπνήσει η Δύση στο σύνολό της γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα και οι επιπτώσεις του δεν έχουν ακόμη φανεί κυρίως για τους Ευρωπαίους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ