– Αναλυτές εκτιμούν, πως η απόφαση αυτή του κ. Γκάουκ “λύνει”, ουσιαστικά τα χέρια της Άνγκελας Μέρκελ, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προτείνει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κατά την εκλογή, που θα γίνει στις αρχές του 2017, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο συζητήσεων και διεργασιών, σχετικά με την ταυτότητα του πιθανού του διαδόχου.
«Θέλω να σας πληροφορήσω, ότι αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για δεύτερη φορά για το αξίωμα του Προέδρου», δήλωσε ο πολύ δημοφιλής Πρόεδρος της Γερμανίας, προβάλλοντας ως δικαιολογία για την απόφασή του αυτή το προχωρημένο της ηλικίας του.
Ο Γιόαχιμ Γκάουκ ( Joachim Gauck) είναι Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας από τις 18 Μαρτίου 2012. Ήταν Λουθηρανός πάστορας, ενώ έγινε περισσότερο γνωστός ως ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ανατολική Γερμανία.

Μετά την παραίτηση του Κρίστιαν Βουλφ, ο Γκάουκ εξελέγη με 991 ψήφους, από συνολικά 1228 ψηφίσαντες, ως ο νέος Πρόεδρος της χώρας, έχοντας την υποστήριξη των κομμάτων CDU, CSU, FDP και SPD

Κατά την διάρκεια της “Ειρηνικής Επανάστασης”, ήταν συνιδρυτής του “Νέου Φόρουμ”, μιας οργάνωσης, που συνείσφερε στην κατάρρευση του καθεστώτος του “Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος” Γερμανίας. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, ο Γκάουκ εξελέγη Επίτροπος για τα αρχεία της περιβόητης ανατολικογερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας “Στάζι”. Μέσα από την θητεία του, έμεινε γνωστός ως “κυνηγός της Στάζι” και “ακούραστος συνήγορος υπέρ της δημοκρατίας” για την αποκάλυψη πολλών εγκλημάτων της Στάζι.
Προτάθηκε ως υποψήφιος για το χρίσμα του Προέδρου της Γερμανίας το 2010 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους “Πράσινους”, έχασε, όμως, οριακά από τον συνυποψήφιό του, Κρίστιαν Βουλφ. Παρ’ όλη την ήττα του, όμως, απέκτησε μεγάλη φήμη και εκτίμησηστον λαό και στα ΜΜΕ. Ύστερα από την παραίτηση του Βουλφ, ο Γκάουκ εξελέγη με 991 ψήφους, από συνολικά 1228 ψηφίσαντες, ως ο νέος Πρόεδρος της χώρας, έχοντας την υποστήριξη της “Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης” (CDU), της “Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης” (CSU), του “Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος” (FDP) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

“Η απόφαση του κ. Γκάουκ να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα, “λύνει”, ουσιαστικά τα χέρια της Άνγκελας Μέρκελ, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προτείνει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε”!

Αν και ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, πως η απόφαση του κ. Γκάουκ, να μην είναι ξανά υποψήφιος για την Πρεδρία της Δημοκρατίας, δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ , υπάρχουν κάποιοι άλλοι αναλυτές, που υποστηρίζουν, ότι η απόφασή του αυτή της “λύνει”, ουσιαστικά τα χέρια, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προτείνει για την θέση αυτή τον σημερινό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος το τελευταίο διάστημα την απειλεί με την δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, σε αντίθεση με την δημοτικότητα της Μέρκελ, που έχει πέσει σημαντικά, λόγω των χειρισμών της στην μεταναστευτική-προσφυγική κρίση.
Όπως πιστεύουν οι αναλυτές αυτοί, το να προτείνει η Μέρκελ τον “σκληρό” Σόϊμπλε για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει την ίδια στο να ξαναδιεκδίκησει για μια ακόμη νέα θητεία την Καγκελαρία στην χώρα της.

gkaouk1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ