Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, σε Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στον Μυστρά

Σας γνωρίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, απηύθυνε χαιρετισμό στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στον Μυστρά στις 2 και 3 Οκτωβρίου με θέμα «Byzantium and China: Relationships and Parallels».

Εκκινώντας από τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας και παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, φιλίας που έχει επιβεβαιωθεί, επεκταθεί και πλέον αναπτυχθεί σε πλειάδα τομέων συνεργασίας, αναφέρθηκε στον πολιτισμό, ο οποίος αποτέλεσε το όχημα ιστορικών αλλαγών και για τους δύο λαούς. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι «ο πολιτισμός παραμένει ίσως ο πιο σημαντικός συνεκτικός δεσμός στις σχέσεις των δύο χωρών, ακρογωνιαίος λίθος επαφών και ανταλλαγών και στοιχείο που οδηγεί σε αμοιβαίο σεβασμό και αναγνώριση».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημείο εκκίνησης των σινο-βυζαντινών σπουδών, αλλά και στις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δύο σπουδαίων αυτοκρατοριών, οι οποίες αναπτύχθηκαν μέσω του δικτύου, που σήμερα είναι γνωστό ως «Δρόμος του Μεταξιού». Ειδική αναφορά έκανε στους όρους που χρησιμοποιούνταν για την εκατέρωθεν ταυτοποίηση, όπως προκύπτει από τις πηγές των δύο πλευρών.

Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το συνέδριο θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω καλλιέργεια των επαφών μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και ότι θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση της ιστορίας των δύο λαών, ο κ. Χρυσουλάκης υπενθύμισε ότι το 2021, Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, θα ευνοήσει την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών, θα ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας στην Κίνα και θα συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής, θεσμικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας και του δυναμικού της στο κινεζικό κοινό.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε, επίσης, ότι τον Ιούνιο του 2022, Ελλάδα και Κίνα θα εορτάσουν την 50η επέτειο της εδραίωσης των διπλωματικών τους σχέσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται η σημαντική ενίσχυση του δυναμικού των σχέσεων των χωρών μας.

Επισημαίνεται ότι τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, ο Δήμαρχος της Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, κ. Βασίλειος Κουκουσάς, αλλά και ο Chen Yingxue, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Το συνέδριο τίμησαν – τόσο με την παρουσία όσο και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και διορατικές ομιλίες τους – διακεκριμένοι Καθηγητές και ερευνητές από Ελλάδα και Κίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ