-Κρίθηκε αναγκαία η ετοιμότητα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών στοιχείων και την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επεκύρωσε την πρόταση της σερβικής Κυβέρνησης για χρήση του στρατού, στην περίπτωση, που παραστεί ανάγκη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.serbia
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εκτιμήθηκε, ότι η κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα μπορεί να επιδεινωθεί, και κρίθηκε αναγκαία η ετοιμότητα των σερβικών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών στοιχείων και την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας, Ντούσαν Βούγιοβιτς, να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και τον εξουσιοδότησε να τις χρησιμοποιήσει, εάν υπάρξουν καταστάσεις, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η Αστυνομία.

«Ο σερβικός στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φύλαξη των συνόρων, για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών ή προσφύγων»

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς, «ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί μόνον στην περίπτωση, που οι Αστυνομικές δυνάμεις ή οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων με τους πρόσφυγες, και θα παρεμβαίνει, ύστερα από αίτημα των θεσμικών οργάνων του κράτους ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Σελάκοβιτς ανέφερε, ότι ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φύλαξη των συνόρων, για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών ή προσφύγων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε, ότι «η απόφαση για την χρήση του στρατού έχει προληπτικό χαρακτήρα, ώστε να μην βρεθεί απροετοίμαστη η χώρα εάν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ