– Ο κ. Μπερίσα δήλωσε, ότι η αποτυχία της Συμφωνίας για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα οφείλεται στην παρέμβαση του τουρκικού παράγοντα.
Υπαινιγμούς για την ύπαρξη ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου, που εφαρμόζεται, σε συνεργασία με την σημερινή Κυβέρνηση του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων, έκανε δημοσίως ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπερίσα δήλωσε δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε, έπειτα από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».
«Θέλω να πω στους Αλβανούς, το εξής: Σύντομα θα καταλάβετε, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε -και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση, ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η Ιστορία θα το αποδείξει» σημείωσε ο Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση του σημερινού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος, όντας τότε στην αντιπολίτευση, παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο την Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Ουσιαστικά, με την δήλωση του αυτή, ο κ. Μπερίσα έριξε «λάδι στην φωτιά», καθώς «τροφοδότησε» τα Μέσα Ενημέρωσης με υλικό για νέα δημοσιεύματα. Και αυτό, καθώς τα ΜΜΕ της γειτονικής μας χώρας έχουν συχνά αναφερθεί στην αποτυχία της Συμφωνίας (σ.σ. την απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο), «δείχνοντας», ότι ο δάκτυλος που οδήγησε στο «ναυάγιο», ήταν τουρκικός.

“Η Κυβέρνηση Ράμα λειτουργεί καθ’ υπόδειξη -ή και σε συνεννόηση, ακόμα- με την Άγκυρα, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν”

Η Κυβέρνηση Μπερίσα είχε υπογράψει, το 2009, την Συμφωνία, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι τις ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει και η Ελληνίδα πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπέγραψε εκείνη την περίοδο την Συμφωνία στα Τίρανα, μαζί με τον τότε Αλβανό ομόλογό της, Λουλζίμ Μπάσα).
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει στο στόχαστρό του τον σημερινό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, προσδίδοντας, ωστόσο, και μία διάσταση, που αφορά άμεσα στην Ελλάδα -και δη, στην ελληνική διπλωματία.
Και αυτό, καθώς αφήνει να εννοηθεί, ότι η Κυβέρνηση Ράμα λειτουργεί καθ’ υπόδειξη -ή και σε συνεννόηση, ακόμα- με την Άγκυρα, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, επιχειρώντας η Αλβανία να ανοίξει τώρα και το θέμα της Τσαμουριάς, βρίσκεται σε ανοιχτό «διαύλο» επικοινωνίας με την τουρκική Κυβέρνηση, η οποία έχει συμφέροντα από μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Tirana_View_from_Sky_Tower_4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ