Στην ιστορία του Τζέημς Ζαμπέλη, του μοναδικού ελληνικής καταγωγής Αυστραλού στρατιώτη που σκοτώθηκε για την υπεράσπιση της Ελλάδας το 1941, πρόκειται να αναφερθεί ο ιστορικός Jim Claven σε διάλεξη που θα δώσει στο Ελληνικό Κέντρο, την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται για έκτη συνεχή χρονιά από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο Τζέημς ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών από τη Λευκάδα. Ο κ. Claven θα αφηγηθεί την ιστορία του Τζέημς από τη Μελβούρνη για την άμυνα της Βόρειας Ελλάδας, με την υποχώρηση και την απόβαση στην Κρήτη και τον θανατό του στην Κρήτη το Μάιο 1941.

Πρόσφατα επέστρεψε από την Ελλάδα, όπου ακολούθησε τη διαδρομή του Τζέημς και θα αναφερθεί στις ανανεωμένες προσπάθειες να τιμηθούν οι υπηρεσίες του στην Ελλάδα και στην Αυστραλία.

O κ. Jim Claven είναι ιστορικός και συγγραφέας με σπουδές στο πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, πρώην σύμβουλος υποθέσεων βετεράνων και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης.

Έχει ερευνήσει τις ελληνικές σχέσεις με την ιστορία Anzac της Αυστραλίας στους παγκόσμιους πολέμους, δημοσιεύοντας πολλά ιστορικά άρθρα, ενώ ηγήθηκε πολλών επισκέψεων σε χώρους που βρέθηκαν οι Anzac στην Ελλάδα. Πέρυσι η Επιτροπή ανήγειρε ένα νέο μνημείο στο Albert Park τιμώντας το ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Την περίοδο αυτή ο Jim Calven εργάζεται σε μια σημαντική νέα επετειακή έκδοση για τη Λήμνο και την Καλλίπολη. Είναι μέλος της Ενωσης Παλαιών Πολεμιστών Βικτώριας, ο παππούς του είχε υπηρετήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι μέλος της Επιτροπής Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Ελληνικής Εκστρατείας. Πρόσφατα έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη και στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της 75ης επετείου της εκστρατείας.

 

Πότε: Πέμπτη 11 Aυγούστου 2016, 7:00μμ

Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη)

Stavros Messinis australia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ